Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е пристигнал в Германия за конференция, посветена на следвоенното възстановяване на Украйна, и за разговори с канцлера Олаф Шолц.

В приложението за съобщения "Телеграм" Зеленски обяви, че мерките, свързани с енергийния сектор на Украйна, разрушен от руските въздушни атаки, ще бъдат приоритет на конференцията, която се свиква ежегодно.

Разговорите на Зеленски с Шолц ще се съсредоточат върху трайната военната подкрепа, включително със средства за противовъздушната отбрана, и съвместното производство на боеприпаси, а също върху съгласуването на позициите преди "срещата на върха за мир", чийто домакин ще бъде Швейцария по-късно през седмицата.

Германия наскоро разреши на Украйна да използва германски оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия - нещо, което до сега се колебаеше да направи, следвайки примера на други западни страни, тъй като се опасяваше от ескалация. След руската инвазия през февруари 2022 г. Германия изостави традиционно пацифистката си позиция и стана вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна в абсолютно изражение след САЩ, припомня Франс прес.

Очаква се днес и утре Зеленски да присъства на организираната в Берлин Конференция за възстановяване на Украйна, в която участват правителствени представители и представители на частния сектор, включително премиерите на 10 държави, сред които и служебният ни премиер Димитър Главчев.

"Ще се срещна също с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер и с председателката на Бундестага Барбел Бас, ще посетя и военна база, където се обучават наши войници“, добави той.

В събота и неделя Зеленски ще бъде в Швейцария, за да вземе участие в Конференция на високо равнище за мир в Украйна, в която ще участват над 90 държави и организации, но не и Русия и Китай.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase