Снимка БГНЕС, архив

„Властите в мюсюлманската и хърватската част на Босна и Херцеговина (БиХ) тайно доставят оръжия на Киев, като ги препродават чрез трети страни“.

Това заяви президентът на Република Сръбска (РС) Милорад Додик в интервю за руската агенция „РИА Новости“.

„Можем да видим и да наблюдаваме какво се изпраща и накъде се изпраща. Най-големите купувачи напоследък са страните от НАТО, както и страните от арабския свят. Разбрахме, че Испания препродава оръжия. Но те никога не го правят от първа ръка. От БиХ, например, отива в Швейцария, а оттам в Украйна. Те организират 3-4 препродажби", добави Додик.

Според лидера на босненските сърби РС предотвратява директните доставки на оръжие за Киев от Федерацията на Босна и Херцеговина (ФБиХ).

„Тези заводи в БиХ са под контрола на НАТО. Наскоро правителството на федерацията се съгласи, че сред собствениците са и американски фондове. Това говори много и показва, че те искат да развият и укрепят това производство. Тук не можем да направим много по въпроса, само да получаваме информация и да предотвратяваме преките доставки на оръжие за Украйна, което и правим", добави Додик. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase