Снимка: Pixabay

Годишно около 800 000 българи се отправят в чужбина на сезонна работа в селското стопанство и фабриките.
Мнозина се насочват към Франция, Дания и Германия. Често обаче нашите сънародници се оказват жертва на измами от некоректни работодатели.

За какво трябва да внимават и от къде могат да получат достоверна информация, ако тръгват за Германия?
Един от най-големите индустриални синдикати във Федералната република ежегодно публикува годишен доклад. Тази година в него се подчертават специалните регламенти за сезонната работа, които се оказва, че често са в полза на работодателите, предаде bTV.

Новите разпоредби позволяват на работодателите в Германия да увеличават дневното работно време на 20 часа, вместо обичайната горна граница от 10 часа, както и да приспаднат разходите за настаняване и храна от
минималната работна заплата.

Въпреки подобренията в качеството на жилищата, в които сезонните работници са настанявани, както и въвеждането на дигитални системи за проследяване на работното време, проблемите в този сектор са далеч от разрешени.

Една от най-честите злоупотреби в този тип заетост е неплащането на минималната заплата и неадекватното здравно осигуряване. Например в началото на годината земеделските производители в Баден-Вюртемберг са били глобени с 200 000 евро, защото са измамили работници по прибирането на реколтата с минималната работна заплата. Въпреки контролът, който се налага, подобни истории са често срещани.

Затова синдикатите предупреждават българите, които са решили да заминат за сезонна работа зад граница, внимателно да се информират за своите права. Те подчертават, че работниците трябва детайлно да разгледат трудовия си договор, преди да го подпишат. В него задължително трябва да са упоменати работното време, трудовото заплащане, извънредният труд, почивката и социалното осигуряване.

Сезонните работници в Германия имат право на равно третиране и еднакви условия на труд като всички други в страната.

Всеки, който има нужда от помощ, може да се обърне към синдикални организации. Отскоро съществува и специално мобилно приложение, което представя най-важните проблеми на работниците в чужбина чрез малки видеоклипове, както и контакти на синдикални организации в чужбина и в България, които имат готовност за съдействие при възникнал проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase