Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна се насочва към "корейски сценарий", твърди белгийският полковник от запаса Роже Хусен, цитиран в местни медии. Така той отговаря на въпрос дали споделя оценката на британския генерал Ричърд Барънс, че Русия тази година може да спечели войната. Барънс направи този коментар миналата седмица преди Би Би Си.

Още по темата
Хусен изразява очакване за замразяване на конфликта и несъгласие с оценката на британския си колега. Според него, за да спечели войната, Русия трябва да успее да направи така, че на власт в Украйна да дойде марионетно правителство, а това не изглежда вероятно тази година.

Белгийският експерт е на мнение, че победата за Русия изисква тройно превъзходство над украинските сили във всяко отношение. Той отбелязва, че макар руските войски да имат висока численост, по отношение на артилерията и авиацията нещата стоят различно. Хусен цитира данни, според които украинските бойци на фронта са около 400 хиляди, а руските - до половин милион. Неговият извод е, че Русия има нужда от още 1,25 милиона фронтоваци, за да спечели.

Хусен допълва, че дори да победи в битката, Русия не би могла да удържи завзетите земи, защото вече цялото украинско население е настроено враждебно, дори на изток. По негови изчисления за поддържането на постоянно военно руско присъствие в случай на пълна окупация на Украйна ще бъдат необходими около 700 хиляди бойци, което не е постижимо.

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Според него руският президент Владимир Путин би могъл тогава да обяви пред руснаците победа, но ако реши да продължи по-нататък, би трябвало страната му да увеличи значително производството на боеприпаси, а това би било трудно в днешното състояние на руската икономика.

Белгийският военен посочва, че при такова развитие Путин би преминал към преговори, а при спиране на военната помощ от САЩ за Киев в случай на избиране на Доналд Тръмп за президент украинският държавен глава Володимир Зеленски вероятно ще приеме да преговаря. Накрая Хусен напомня, че между Северна и Южна Корея е обявено прекратяване на огъня още през 1953 г., но двете страни остават в състояние на война и до днес.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase