Снимка: БГНЕС/ЕРА

Висш командващ офицер на Украйна заяви, че руските сили се стремят да превземат град Часов Яр до 9 май, с което поставят началото на важна битка за контрол над високите части в източната част на страната, където Русия съсредоточава нападенията си.

9 май е датата, на която Русия отбелязва победата на Съветския съюз във Втората световна война с ежегоден военен парад на Червения площад, наблюдаван от руския президент Владимир Путин.

Бързото превземане от Москва на града с предвоенно население от 12 200 души, разположен западно от окупирания град Бахмут, би означавало нарастваща руска динамика на бойното поле, докато Украйна се бори със забавянето на западната военна помощ.

Генерал-полковник Олександър Сирски, който този уикенд предупреди, че ситуацията в източната част на страната се е влошила, заяви, че Русия съсредоточава усилията си западно от Бахмут, за да се опита да превземе Часов Яр, преди да се насочи към град Краматорск.

Бригадите на Киев засега удържат атаките в Донецка област и са подсилени с боеприпаси, безпилотни самолети и устройства за електронна война, каза той в изявление в месинджъра Telegram.

"Заплахата остава актуална, като се има предвид фактът, че висшето руско военно ръководство е поставило на своите войски задачата да превземат Часив Яр до 9 май", каза той, без да уточнява.

През последните седмици войната ескалира, като Русия нанесе три масирани въздушни удара по украински електроцентрали и подстанции, което породи опасения за устойчивостта на енергийната система, която беше затормозена през първата зима на войната.

Часов Яр, който е пресечен от канал, се намира на 5-10 км от Бахмут - опустошения град, превзет от Русия през май миналата година след месеци на кървави боеве.

Сега Украйна се сблъсква с проблеми, свързани с човешкия ресурс и недостига на артилерийски снаряди, които се утежняват от дългото забавяне на жизненоважната военна помощ от САЩ, която се бави в Конгреса от месеци.

Роб Лий, старши научен сътрудник в Института за външнополитически изследвания, мозъчен тръст във Филаделфия, заяви в X, че Часов Яр вероятно ще се окаже важна битка.

"Часов Яр е разположен на защитимо високо място. Ако Русия превземе (града), тя потенциално би могла да увеличи скоростта на настъпление по-навътре в Донецка (област) като част от очакваната лятна офанзива", каза той.

"Руските сили все още ще трябва да преминат канала, за да превземат града, но те вече са достигнали канала югоизточно. Незабавното увеличаване на доставките на боеприпаси може да се окаже от решаващо значение"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase