Снимка Фейсбук

Украйна вкара ноу хау във войната, като използва нов вид дрон, за да нанесе опустошителни удари по Русия. Това е лекомоторен самолет от гражданската авиация, превърнат в безпилотен.

Както пише Forbes, с този дрон са атакувани индустриални съоръжения на руската енергийна индустрия в Татарстан. Отбелязва се, че украинците са взели свръхлекия спортен самолет местно производство, заменили са системите за ръчно управление с роботизирани и са го напълнили с експлозиви. В завършен вид дронът е струвал 90 000 долара.

Видеото от атаката изглежда показва самолета Аеропакт А-22, който е превърнат в дрон. Това е спортен самолет с високо крило и едно витло, който по принцип може да побере двама членове на екипажа.

"Фактът, че украинците могат да превърнат A-22 в експлозивен дрон, силно подсказва, че ударът по завода в Елабуга, който сглобява проектирани от Иран безпилотни самолети Shahed за собствените военни усилия на Русия, няма да бъде последният за този нов тип дрон", пише изданието.

Прост и надежден, A-22 се поддава на преобразуване в дрон. И което е също толкова важно, той е произведен в Украйна - цената му е само 90 000 долара.

Дрон, базиран на А-22, способен да лети близо 1000 км през руската противовъздушна отбрана, за да достави потенциално стотици килограми експлозиви с изключителна точност. Цената му е малко по-висока от един американски Javelin.

"Дронът A-22 е мащабируем на производствено ниво. Следователно очакваме, че ще има опити за атаки в бъдеще“, казва украинска разузнавателна група след анализ на атаката в Елабуга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase