Снимка: архив, БГНЕС

Енергийните съоръжения на Украйна са били обект на нощна руска атака с ракети и дронове, при която са били повредени топло- и водноелектрически централи, съобщи украинската енергийна компания Укренерго, цитирана от Ройтерс и Укринформ.

Още по темата
Мащабните атаки, най-голямата от които беше извършена миналия петък, вече причиниха големи щети на украинските съоръжения за генериране и пренасяне на електричество, което принуди Киев да спре износа на електроенергия и да разчита на внос.

"През нощта руснаците отново нанесоха удар по енергийни съоръжения в масирана и комбинирана атака", заявиха от "Укренерго" в Телеграм. "Повредени са топло- и водноелектрически централи в централните и западните райони", според същия източник.

Укренерго отбеляза, че в югоизточната Днепропетровска област на страната са били приложени аварийни изключвания. Тази сутрин украинската телевизия съобщи, че в Ивано-Франковска и Хмелницка област и в град Днепър са били чути експлозии, а в украинското въздушно пространство са били забелязани руски крилати ракети.

Най-голямата частна украинска енергийна компания ДТЕК също съобщи в Телеграм, че Русия е атакувала три ТЕЦ-а, като им е нанесла сериозни щети.

"След края на атаката енергетиците незабавно започнаха да отстраняват повредите", добави компанията.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase