Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили се намират в "сложна" ситуация край източния украински град Часив Яр, където Русия съсредоточава настъплението си, съобщи украинската армия, цитирана от Франс прес.

През последните месеци Москва постигна напредък на фронтовата линия, като използва предимствата си, тъй като Киев е изправен пред недостиг на боеприпаси, за които разчита на западните си съюзници.

Още по темата
"Ситуацията по отношение на Часив Яр е сложна и напрегната и това не е първият ден", в който това е така, заяви Олег Калашников, пресаташе на 26-та украинска артилерийска бригада.

"Днес там се съсредоточават усилията на противника в неговите щурмови операции. Те се опитват да пробият отбраната ни, за да достигнат до Часив Яр", добави той.

Калашников каза, че Русия е засилила използването на мощни управляеми бомби в района и ги "хвърля по населените места и по нашите укрепени позиции".

Украйна е в отбранителна позиция от няколко месеца поради липса на боеприпаси. Обещаният от Вашингтон пакет от военна помощ в размер на 60 млрд. долара (55 млрд. евро) е блокиран от месеци заради политическото съперничество между републиканците и демократите в Конгреса на САЩ, посочва АФП.

В петък командващият сухопътните сили на Украйна заяви, че руска лятна офанзива с участието на 100 000 войници е "възможна", но че това е "най-мрачната прогноза".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase