Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да достави на Украйна системи за ПВО, след като през нощта руска ракетна атака рани 17 души в Киев и околните региони, предаде АФП.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили 31 руски ракети, насочени към Киев - нападение, което идва след като Москва обеща да отговори на ескалацията на украинските удари по граничните ѝ райони.

"Подобен терор продължава всеки ден и всяка нощ", написа Зеленски в публикация в Telegram.

"Възможно е да му сложим край чрез глобално единство. Руските терористи не разполагат с ракети, способни да заобиколят "Пейтриът" и други водещи световни системи", каза украинският президент.

"Тази защита е необходима в Украйна сега. От Киев до Харков, от Суми до Херсон и от Одеса до Донецка област. Това е напълно възможно, ако нашите партньори проявят достатъчно политическа воля", добави той.

Пакетът за военна помощ на САЩ за Украйна в размер на 60 млрд. долара в момента се бави в Конгреса на фона на вътрешнополитически аргументи.

Местните власти съобщиха, че падащите отломки от ракетите са ранили 17 души - 13 в Киев и четирима в околния регион.

Военновъздушните сили заявиха, че Русия е изстреляла две балистични ракети "Искандер" и 29 крилати ракети, изстреляни от стратегически бомбардировачи.

Олексий Кулеба, заместник-ръководител на кабинета на Зеленски, заяви, че всички те са били свалени

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase