Снимка Фейсбук

Чеченците са "откупили“ пленени войници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), за да ги разменят по-късно за пленените си братя. След "сделката“ украинските военнослужещи са били отведени в Грозни, пише британският вестник The Times.

"Имаше случаи, когато чеченците откупваха от руснаците ранените ни войници, откарваха ги в Грозни и след това ги разменяха за свои“, цитира британското издание думите на Петър Яценко, представител на Координационния щаб за пленниците, предава Фокус.

Отбелязва се, че в Женевската конвенция няма отделен член, забраняващ търговията с военнопленници, но по всяка вероятност подобна практика е в разрез с документа, който като цяло гласи, че "никое специално споразумение не трябва да влияе неблагоприятно върху положението на военнопленниците“.

В статията се посочва, че повече от 10 000 "кадировци“ са воювали срещу украинците. Те са участвали в боевете за Мариупол, Северодонецк и Лисичанск в първите месеци на войната, а към настоящия момент са включвани в правоохранителни и логистични операции далеч от фронтовата линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase