Снимка БГНЕС
fallback

20 чешки граждани получиха разрешение да се присъединят към въоръжените сили на Украйна. Чешкият лидер Петр Павел говори за това в една от местните телевизионни програми на 25 февруари, предава Укринформ.

Други 56 молби са били отхвърлени въз основа на препоръки от министерствата на отбраната и вътрешните работи, заяви той. Както съобщи Павел, причината за отхвърлянето на заявленията за прием "е несъответствието на кандидатите с поставените критерии“.

Чешкият президент разкритикува и недостатъчната материална помощ от западните страни за украинската армия през последните години, както и нивото на инвестициите им в собствените им отбранителни способности. Той заяви, че през последните две години Европейският съюз не е произвел нито един нов танк, а производството на крупнокалибрени боеприпаси в страните от европейската общност значително изостава от производството им в Руската федерация.

В тази връзка Павел заяви, че дългът на западните страни към Украйна се състои в това, че те не са успели да доставят достатъчно количество висококачествена техника и боеприпаси за успешно и бързо контранастъпление.

"Украинците започнаха контранастъпление на широк фронт, вместо например да разделят окупираната територия на северна и южна част, като по този начин усложниха снабдяването на армията“, отбеляза чешкият президент. В същото време Павел смята, че "конфликтът в Украйна няма да приключи бързо, тъй като нито Русия, нито Украйна са в състояние да постигнат целите си“.

Взаимната умора от конфликта вероятно ще доведе до преговори, смята Петр Павел, като подчерта, че не се страхува от възможността украинският конфликт да се разпространи в страните-членки на НАТО. "В момента Русия е толкова отслабена от конфликта в Украйна, че няма да рискува конфликт със страните от НАТО. Това обаче не може да се изключи в бъдеще, особено ако Русия постигне значителен успех в Украйна“, заяви чешкият лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

Ъхъ

преди 6 месеца

Чакам след няколко дена да прочета, че руснаците са извършили военно престъпление защото са направили чешка салата.

128

Браво бе!

преди 6 месеца

Цитат "В тази връзка Павел заяви, че дългът на западните страни към Украйна се състои в това, че те не са успели да доставят достатъчно количество висококачествена техника и боеприпаси за успешно и бързо контранастъпление" Значи чехите вменяват дълг на западните страни към Окрайна. Е така глупост скоро не беше побликувана. Сега ако се окаже че Чехия е западна страна - това че е върха на сладоледа.

127

Анонимен

преди 6 месеца

20 кофчеха

fallback