Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е в ход подготовка за сключването на нови споразумения с чуждестранни партньори, които ще повишат способностите на украинските въоръжни сили, предаде Укринформ.

"Подготвяме се през идните седмици да продължим изключително усилената дейност, която водим в международен план. Ще има нови споразумения, които ще укрепят въоръжените ни сили, отбраната на градовете ни и положението на страната ни като цяло", заяви той във вечерното си видеообръщение.

Той благодари на всички, които помагат на Украйна и на нейната кауза.

"Никой на света няма право да унищожава независими държави. Никой. И ние няма да позволим на Русия да унищожи Украйна", каза той.

Зеленски изтъкна и важността на предоставянето на новия пакет американска военна помощ на стойност 60 милиарда долара, чието приемане се бави в Конгреса, предаде ДПА.

"Този пакет е от фундаментално значение за отбраната ни - както по отношение на съдържанието си, така и по отношение на сигнала, който подкрепянето или неподкрепянето му ще даде на света", заяви украинският президент.

По-рано през деня той се срещна с лидера на мнозинството в американския Сенат Чък Шумър и делегацията му, които пристигнаха на посещение в Украйна.

Зеленски коментира разговора с думите, че "демокрациите не бива да се оттеглят от историческия процес - от процеса на защита на ценностите, които са определящи за нашия съвременен свят". Той добави, че е запознал сенаторите с положението на бойното поле и с пряката взаимовръзка между въоръжението, с което разполагат украинските войски, и резултатите, които противникът постига.

Украинските войски наскоро претърпяха сериозни неуспехи на няколко участъка от фронта заради недостиг на боеприпаси и липса на противовъздушна отбрана, отбелязва ДПА.

След срещата със Зеленски Шумър се обърна към председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън с призив "да направи правилния избор" и да помогне за приемането на блокирания законопроект за военната помощ за Киев, предаде Ройтерс.

"Казано ни беше от президента Зеленски, казано ни беше от американски и украински официални представители, че без тази помощ Украйна ще загуби войната", заяви Шумър на пресконференция. "Ще направим всичко възможно, за да сведем до знанието му това, което научихме, и, честно казано, ще настояваме пред него да направи правилния избор."

Миналата седмица Сенатът на САЩ прие пакетен законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95,34 милиарда долара. Президентът Джо Байдън призова Камарата на представителите също да го одобри, но Джонсън пусна конгресмените в двуседмична ваканция, без да подложи мярката на гласуване.

Вчера съветници в Камарата съобщиха, че демократите са започнали да подготвят почвата за заобикалянето на Джонсън и предизвикването на гласуване на законопроекта за помощта.

Джонсън е съюзник на бившия президент републиканец Доналд Тръмп, а преди да стане председател на Камарата гласува против подкрепата за Украйна.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase