Снимка: архив, БГНЕС

Четирима западни лидери тази сутрин пристигнаха в Киев, за да демонстрират солидарност с Украйна по повод втората годишнина от началото на пълномащабната руска инвазия. Това съобщи специален пратеник на Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

Премиерите на Италия, Канада и Белгия – Джорджа Мелони, Джъстин Трюдо и Александер де Кро – пристигнаха в украинската столица заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с нощен влак от съседна Полша.

"Посещението ми в Киев отбелязва втората годишнина от началото на руската агресивна война срещу Украйна. Идвам, за да отпразнувам необикновената съпротива на смелия украински народ", заяви Фон дер Лайен пред репортери по време на пътуването до Украйна. "Наскоро обявихме много важни неща по отношение на финансовата подкрепа за Украйна, но е много важно да изразим и моралната си подкрепа. И, разбира се, това пътуване ще бъде възможност да обсъдим всички аспекти на нашата европейска подкрепа за Украйна", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase