Снимка БГНЕС

Одеса беше атакувана с дронове и ракети преди полунощ в четвъртък. Сирените в украинския черноморски град и в областта бяха пуснати в 21:10 ч. Към 22:10 ч. и 22:55 ч. в града се чуха поредица силни взривове, съобщи БТА.
   
Както информира председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм", в Одеса е избухнал пожар в обект на гражданската инфраструктура. "Това стана в резултат на руска атака с дронове по града. Има информация за пострадали хора. Данните и броят се проверяват. Всички съответни служби работят на място", подчерта Олег Кипер.

Един човек е загинал при пожар в промишлено предприятие в Одеса след руския удар с дронове. Друг е бил спасен. Украинската противовъздушна отбрана е успяла да неутрализира девет безпилотни апарата в района. В Днепър са пострадали четирима души след нападение с дрон към жилищен блок. Според местните власти под развалините е възможно да има още хора.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г., припомня БТА. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Също вчера бившият руски президент Дмитрий Медведев призова за анексирането на украинския пристанищен град Одеса и евентуално превземане на столицата Киев на по-късен етап, предаде ДПА.

"Одеса, върни се у дома", заяви Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, по време на интервю, публикувано днес в канала му в "Телеграм". Бившият президент твърди, че градът е руски по отношение на езика, историята и хората, които живеят там. "Това е наш руски град", добави Медведев.

Според Медведев превземането на Киев е необходимо, "ако не сега, то на по-късен етап". По думите му градът е с руски корени, но е управляван от "международна шайка от врагове на Русия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase