Снимка БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю пред Радио "Свобода“, че когато Украйна получи изтребители F-16 от съюзниците си, тя ще има право на самоотбрана, включително да нанася удари по законни руски военни цели извън Украйна.

На въпрос кога Украйна ще може да разположи изтребители F-16, Столтенберг отговори, че е невъзможно да се каже. Той повтори, че всички съюзници на Украйна искат те да бъдат там по-скоро, отколкото по-късно, но каза, че въздействието на F-16 ще бъде по-голямо, ако пилотите са добре обучени, а екипажите по поддръжката и другият поддържащ персонал са добре подготвени.

"Така че мисля, че трябва да изслушаме военните експерти точно когато сме готови или когато съюзниците са готови да започнат да изпращат и доставят F-16. Колкото по-рано, толкова по-добре“, заяви той.

Всеки съюзник ще реши дали да достави F-16 на Украйна, отбеляза още генералният секретар, а съюзниците имат различни политики. Но в същото време войната в Украйна е агресивна, отбеляза той и Украйна има право на самоотбрана, включително нанасяне на удари по законни руски военни цели извън Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase