Снимка: архив, БГНЕС

Според публикувано днес социологическо проучване, извършено в 12 държави от Европейския съюз, европейските граждани са песимистично настроени по отношение на шансовете на Украйна да спечели войната с Русия и смятат, че най-вероятният изход е постигане на споразумение между двете страни чрез преговори, предаде Франс прес.

Според проучването, проведено през януари за мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения, само 10% от анкетираните прогнозират украинска победа.

Около 20% от анкетираните очакват Русия да победи, а 37% смятат, че войната ще завърши с някаква форма на компромис между двете страни.

Най-оптимистично настроени относно шансовете на Украйна за победа са Полша, Швеция и Португалия, а най-песимистично - Гърция, Унгария и Италия.

Публикуването на това проучване съвпада с втората годишнина от руското нахлуване в Украйна, в момент, когато страната се бори срещу една Русия, окрилена от ерозията на западната подкрепа за Киев и перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Около 31% от участниците в проучването смятат, че Европа трябва да помогне на Украйна да си върне окупираните от Русия територии, а 41% подкрепят идеята ЕС да подтикне Киев да преговаря за мирно споразумение с Москва.

Въпреки това 41% от анкетираните смятат, че ЕС трябва да увеличи или да запази подкрепата си за Украйна на сегашното равнище в случай на прекратяване на подкрепата от страна на САЩ при евентуален избор на Тръмп за президент.

Мнозинството от европейците (56%) биха били разочаровани от избора на Доналд Тръмп, а 43% преценяват, че това би направило победата на Украйна по-малко вероятна.

В проучването са анкетирани около 17 000 души в Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, посочва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase