Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в ежедневното си видеообръщение, че ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта, предаде Франс  прес.

Според него украинската армия е изправена пред една изключително трудна ситуация пред руските сили, които се възползват от закъсненията на западните страни в доставката на военна помощ за Украйна.

Още по темата
"Ситуацията е изключително трудна в няколко точки на фронтовата линия, където руските сили са съсредоточили максимални резерви. Те се възползват от закъснението на помощта за Украйна“, заяви Зеленски и добави, че на украинските сили не достига артилерия и че те имат също нужда както от средства за противовъздушна отбрана за фронтовата линия, така и за оръжия с по-голям обсег.

Украинският президент каза, че Киев работи със своите партньори възможно най-усилено за подновяване и разширяване на подкрепата за Украйна, посочва агенция Укринформ.

Той благодари на своите сънародници, на украинските компании и на партньорите на Украйна, които вече са ангажирани с производство в страната на оръжия, артилерийски снаряди, дронове и системи за електронна борба.

 Руските сили преминават в настъпление в Източна и Южна Украйна и наскоро превзеха силно укрепения град Авдеевка в Донецка област, с което постигнаха първата си голяма победа след превземането на Бахмут през май 2023 г., посочва АФП.

Украинската армия заяви, че е изправена пред "масиран огън" от страна на руските сили, които предприемат офанзива в Запорожка област в южната част на страната.

Украинският командир Олександър Тарнавски заяви, че руските войски извършват множество атаки, особено край село Роботине - едно от малкото места, където Украйна е успяла да си възвърне позиции по време на контраофанзивата миналото лято.

Руската армия се опитва да напредва с "малки щурмови групи, подкрепяни от бронирани части", написа той в "Телеграм".

"Тези опити за настъпление бяха пресечени, а врагът беше ликвидиран в района на Роботине", заяви Тарнавски, който командва украинските сили в района.

Подобно на много други места в Източна Украйна, Роботине беше напълно изравнено със земята след месеци на артилерийски обстрел.

Руският президент Владимир Путин приветства превземането на Авдеевка като "важна победа" за неговите войски само няколко дни преди втората годишнина от началото на руската инвазия на 24 февруари, отбелязва АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase