Снимка БГНЕС

Пълномащабната война в Украйна продължава и ако териториалните центрове за набиране и социална подкрепа работят само до 18:00 часа, тогава страната няма да бъде спасена от руснаците. Това мнение сподели в интервю за украинския Focus бившият командир на военновъздушните войски, полковникът от запаса на Въоръжените сили на Украйна Иван Якубец. Военният експерт подчерта, че сега "заплахата от изчезването на Украйна е наистина голяма“.

Според него има хора, които смятат, че украинската държава вече е победила, но това не е така. "Разбира се, можете да работите от 9 до 18 часа с почивка за обяд, но ние няма да спасим страната по този начин...Победата е като светлината в края на тунела, но той може да се срине и светлината може да загасне“, предупреди офицерът от запаса.

На 7 февруари парламентът подкрепи на първо четене проектозакона за мобилизацията (10449), внесен от кабинета на министрите, който по-специално предвижда засилване на мерките за мобилизация. В документа се говори още за намаляване на мобилизационната възраст от 27 на 25 години и въвеждане на електронен отчет за военнообвързаните.

По-късно, на 9-и, стана известно, че правителството разреши на ТКЦ и СП да работят денонощно по време на мобилизация и военно положение. Съветникът на ръководителя на кабинета на президента Володимир Зеленски - Михайло Подоля, заяви, че подобно нововъведение е необходимо, за да се премахне пропастта със събитията на фронта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase