Снимка БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски приветства пристигането вчера в Украйна на две нови системи за противовъздушна отбрана, които според него могат "да свалят всичко", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че укрепването на ПВО е един от приоритетите за украинското ръководство, за да може страната да се защити срещу руските атаки с авиация, ракети и дронове. Зеленски не даде подробности за новите системи, но каза, че пристигането им в Украйна е кулминацията на "неуморна работа на различни нива в продължение на месеци".

Ситуацията в град Авдеевка в източната Донецка област, който е основна цел на руските въоръжени сили, е "изключително тежка", призна той. Украинският президент заяви, че е обсъдил вчера с висши военни командири ситуацията по протежение на цялата 1000-километрова фронтова линия. На срещата е докладвал главнокомандващият въоръжените сили генерал Валерий Залужни, допълни той.

Зеленски каза това на фона на слуховете, че се готви да уволни Залужни, с когото имат разногласия за военната стратегия след ограничените резултати, които даде украинската контраофанзива миналата година, отбелязва Ройтерс.

Според осведомени източници украинското ръководство е уведомило Белия дом, че наистина има такива планове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase