Снимка БГНЕС

Съд в сибирския град Иркутск осъди вчера 26-годишния шофьор на камион Руслан Зинин на 19 години затвор за това, че през септември 2022 г. е открил стрелба във военно окръжие в град Уст Илимск, намиращ се на около 1000 км северно от Иркутск, предаде Асошиейтед прес.

Инцидентът станал няколко дни след като руският президент Владимир Путин разпореди частична мобилизация, за да  попълни бойните формирования, участващи в руската инвазия в Украйна, което провокира недоволство и протести, отбелязва АП.

Според независимия канал в "Телеграм" "Солидарити зоун" Зинин е искал да осуети призоваването в руската армия на своя по-малък брат, като е проникнал в актовата зала на военното окръжие в Уст Илимск, Иркутска област, с викове: "Никой не отива да се бие!". След това разгневеният мъж произвел три изстрела с рязана пушка по военния комисар, който бил тежко ранен, посочва ТАСС. После Зинин залял със запалителна течност пода на актовата зала и го подпалил, излагайки на опасност намиращите се там хора, включително военния комисар, който се намирал в безпомощно състояние, пише БТА.

При опит да се укрие от местопрестъплението мъжът бил задържан от органите на реда и с постановление на съда бил оставен в ареста, отбелязва ТАСС.

Двама от намиращите се във военното окръжие мъже са изнесли ранения военен комисар от сградата и са го предали на мединските служители, а след това са загасили пожара. По делото служителите на руския Следствен комитет са разпитали повече от 80 свидетели и са провели 13 сложни експертизи, посочва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase