Снимка БГНЕС

Балтийските страни Латвия, Литва и Естония се споразумяха да създадат "отбранителна линия“ на източните си граници, включително границата с Русия, пише Postimees.

Талин планира да изгради укрепления от около 600 бетонни бункера, повечето от които искат да бъдат поставени в естонския регион Ида-Вирумаа и в югоизточната част на балтийската страна. Някои ще бъдат инсталирани и близо до Чудското езеро (езерото Пейпси – ест.). Такива бункери трябва да издържат на пряко попадение от снаряд с калибър 152 мм, предава Фокус. Всяка сграда е предназначена за десет души. Размерът на бункера е 30-35 квадратни метра, всеки има места за спане.

На какво разстояние от границата ще бъдат изградени бетонните бункери все още не е уточнено. Монтажът на укрепителните съоръжения трябва да започне през първата половина на следващата година. Очаква се изграждането на бункерите да струва около 60 милиона евро.

Съветникът на заместник-канцлера на Министерството на отбраната на Естония Кайдо Тиитус подчерта, че НАТО разглежда Естония, Латвия и Литва като една оперативна зона и са необходими физически бариери на границата, за да се защити територията от първия метър нахлуване.

"Русия е и ще остане най-голямата заплаха за сигурността на Естония. Войната в Украйна намали настъпателната мощ на Русия, но според различни оценки тя е готова да я възстанови в рамките на две-три години. Трябва да сме подготвени и да увеличим цената на атаката срещу Естония за Русия“, подчерта Тиитус.

Според него бункерите са необходими, за да се забави противникът на границата и да се даде време на съюзниците да се притекат на помощ. Съветникът припомни, че през последните години Естония вече е инсталирала защитни структури на изток, но те "работят в мирно време и, за съжаление, нямат голям ефект във военно време“.

Полковник Тармо Кундла, началник на оперативния отдел на Генералния щаб на естонските отбранителни сили, отбеляза, че в бъдеще бункерите вероятно ще формират няколко отбранителни зони близо до границата. Изграждането им ще изисква споразумения със собствениците на земята. Министерството на отбраната ще започне преговори с местните жители през следващите седмици. Собствениците на земя може да бъдат помолени да сключат споразумение, според което могат да използват бункера "като изба и да съхраняват например картофите си там“.

Генералният щаб призна, че в случай на нападение "само бункерите не са достатъчни, за да отблъснат вражеска атака“, необходими са танкови бариери или така наречените "зъби на дракона“, мини и бодлива тел. Всичко това се съхранява "близо до източната граница“ и ще бъде своевременно инсталирано там "при необходимост“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase