Снимка БГНЕС

Според украинския военен портал Defense Express руските войски са изстреляли в Украйна противокорабна ракета П-35 с тегло 4 тона и дължина 10 метра, която е приета на въоръжение през 1962 г. Тя може да е изстреляна или от бреговата ракетна система "Редут“, или от подземния "Обект-100“, предаде Фокус.

Руската федерация използва ракета П-35 (3М44 Прогресс) за удар по Украйна, чиито останки бяха открити, а снимки вече се появиха в интернет. Това е първият известен случай на използването й, пише изданието. "На изображенията, с допълнително замъглен фон от Defense Express, можете да видите останките на П-35, които са със значителни размери. Защото говорим за ракета с дължина 10 метра и тегло на изстрелване от 4 тона, която беше разработена през 50-те години и приета на въоръжение през 1962 г."

Изданието отбелязва, че очевидно тя е била свалена и като се има предвид, че е противокорабна ракета, най-вероятно е била насочена към цели в южните райони.Отбелязва се, че Defence Express има потвърждение от свои източници, че това е именно тази ракета. Въпреки възрастта си, П-35 все още е на въоръжение в Руската федерация. По-специално, това е средство за унищожаване на бреговата ракетна система "Редут". Към 2021 г. броят им се оценяваше на 8 пускови установки.

В допълнение, ракетата П-35 се използва в стационарния комплекс "Утес“, който също е известен като "Обект-100“. Това е подземно съоръжение, разположено близо до Балаклава. Самите ракети в пусковите установки са скрити под земята и се издигат само преди изстрелване. Общо в Руската федерация имаше само два такива комплекса - в Крим и на остров Килдин в Баренцово море (според наличната информация, изоставен).

"П-35, дори в най-новата версия на модернизацията (3М44), която беше пусната в експлоатация през 1982 г., вече се смяташе за архаична. Обсегът й на използване е до 300 км (според някои източници, в 3М44 версия до 460 км), скорост - до 1800 км/ч (според други източници 2200 км/ч), размер на бойната глава до 930 кг (ФКБЧ 4Г48)“, пише изданието.

"Системата за насочване на тази противокорабна ракета е класическа за това време - инерционна на крейсерската фаза и включване на активна радарна глава за самонасочване на крайната. Профилът на полета, от който зависи обхватът: 400 метра, 4 км или 7 км, но преди да атакува обекта, ракетата се снижава до 100 метра височина".

Изданието допълва, че е включена и възможността за поразяване на наземни цели, или по-точно крайбрежни цели. Но поради системата за насочване те трябва да бъдат радиоконтрастни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase