Снимка: архив, БГНЕС

Организацията на обединените нации и нейни партньори призоваха за общ пакет помощи в размер на 4,2 милиарда долара през 2024 г., предназначен за пострадалите от войната хора в Украйна, както и за украинските бежанци, предаде Ройтерс.

"Стотици хиляди деца живеят в населени места на фронтовата линия, в условия на война, преживяват ужаси, травмирани са и са лишени от възможността да задоволяват основните си потребности", заяви ръководителят на хуманитарните операции на ООН Мартин Грифитс.

"Само този факт би трябвало да ни накара да направим всичко възможно да окажем повече хуманитарна подкрепа на Украйна", каза той.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) съобщи, че повече от 14,6 милиона души (или 40% от населението на Украйна) се нуждаят от хуманитарна подкрепа тази година заради руската инвазия.

По данни на службата над 3,3 милиона от хората в нужда живеят в селища на фронтовата линия, включително в териториите, окупирани от Русия, до които достъпът остава "значително възпрепятстван".

Службата на ООН поиска и 3,1 милиарда долара, които да бъдат похарчени през 2024 г. за помощ за 8,5 милиона души в крайна нужда от хуманитарна подкрепа. Върховният комисариат на ООН за бежанците търси 1,1 милиарда долара за подкрепа за 2,3 милиона украински бежанци, както и за страните, в които те са били приети.

Руската инвазия, която започна през февруари 2022 г., принуди 6,2 милиона души да избягат в чужбина. Четири милиона, включително около един милион деца, остават разселени в страната, съобщава ОСНА.

"Държавите, които са приели бежанци, продължават да разширяват закрилата си и да приобщават новодошлите (украинци) в страните си, но много уязвими бежанци все още имат нужда от помощ", каза върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. "Те не трябва да се чувстват принудени да се върнат обратно (в Украйна), защото в изгнание не могат да се справят".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase