Снимка: БГНЕС/ЕРА

Делегация на правителството в Киев ще се срещне днес с представители на около 80 държави в швейцарския курорт Давос, за да обсъдят бъдещето на Украйна. Разговорите ще се състоят в навечерието на втората годишнина от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, предаде ДПА.

Така наречената Формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски ще заеме централно място на събитието, което ще се състои преди началото на ежегодната среща на Световния икономически форум в Давос, която ще започне утре.

Планът от десет точки на Зеленски, представен за първи път в края на 2022 г., предвижда изтеглянето на всички руски сили от окупираните територии на Украйна, включително и от Кримския полуостров, съдебно преследване на руските военни престъпления, репарации и гаранции за сигурност. Освен това според плана руските лидери трябва да бъдат подведени под отговорност за ролята си в инвазията.

Русия напълно отхвърля плана на Зеленски и до сега не е била канена на предишните срещи.

Конференциите от този тип служат предимно за запазване на сплотеността между съюзниците на Украйна. Последната от тези срещи беше в Малта през октомври, отбелязва ДПА.

Самият украински президент не се очаква да присъства на четвъртото издание на разговорите, въпреки че през неуточнен за сега ден от следващата седмица ще бъде в Давос за Световния икономически форум - смятан за едно от най-важните места за срещи на висши политици, водещи мениджъри и учени, борещи се с глобалните предизвикателства.

Зеленски е зает с мобилизирането на подкрепа за страната си на фона на нарастващите признаци на умора от войната в един от основните поддръжници на Киев - САЩ, както и в някои части на Европа.

По-рано тази седмица той отхвърли идеята за прекратяване на огъня, заявявайки, че това би било от полза единство и само за Москва, тъй като ще даде на Кремъл време да се прегрупира и да попълни запасите си от боеприпаси.

На 24 февруари се навършват две години, откакто руският президент Владимир Путин нареди началото на инвазия по суша, море и въздух срещу съседна Украйна, отбелязва ДПА./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase