Снимка БГНЕС

Една от основните цели на Украйна за 2024 г. е да увеличи шест пъти производствения капацитет на отбранителната си индустрия. Този смел план обяви министър-председателят Денис Шмигал на 3 януари. Преди това официални лица от Украйна обещаха да увеличат вътрешното производство на оръжия на фона на блокираната военна помощ от Конгреса на САЩ и недостатъчно ускореното производство сред западните съюзници на Киев.

"Това означава повече дронове, повече снаряди, повече боеприпаси и бронирани превозни средства за нашата армия", заяви Шмигал в "Телеграм". Правителството в Киев възнамерява да похарчи над 750 млрд. гривни (или 19,69 млрд. долара) за плащания на военния персонал и над 265 млрд. гривни (6,96 млрд. долара) за закупуване, производство и ремонт на въоръжение, отбеляза премиерът на Украйна.

Ръководителят на правителството също така заяви, че капацитетът на украинската отбранителна промишленост се е утроил през предходната година. През ноември миналата година заместник-министърът на отбраната Иван Гаврилюк разкри, че през 2024 се очаква производството на ракети и други оръжия да се увеличи няколко пъти, припомня Kyiv Independent.

Според президента Володимир Зеленски през 2024 г. Украйна ще произведе 1 милион дрона, отчитайки значението на безпилотните машини във войната, подпалена от Русия. Министърът на отбраната Рустем Умеров също отбеляза, че Киев планира да даде приоритет на вътрешното производство на оръжие и покани чуждестранните партньори да се включат в производството в Украйна.

Междувременно НАТО съобщи, че няколко държави от Алианса, включително Германия и Испания, са подписали договор за придобиване на до 1000 ракети Patriot, използвани за противовъздушна отбрана. Според прессъобщението на Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка на въоръжените сили, NSPA, сделката има за цел да увеличи производството в Европа на тези ракети, съобщи AFP, цитирана от БГНЕС. Договорът предвижда откриването на производствена площадка за ракети Patriot в Германия от съвместно предприятие между германската фирма MBDA и американската група Raytheon.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase