Разрушени сгради в Харков. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна отново е атакувана от руски безпилотни самолети след два дни на големи въздушни нападения, които си размениха и двете страни.

Съобщава се за експлозии в Киев и Харков, където кметът заяви, че са запалени жилищни сгради.

Москва отвръща на украинските удари по руския граничен град Белгород в събота, при които загинаха най-малко 21 души. Това се случи, след като на свой ред в петък Русия нанесе удари в цяла Украйна. Тези удари, при които загинаха 39 души, бяха описани от Киев като най-голямата ракетна бомбардировка на Русия по време на войната досега.

Последните нападения се случиха в последния ден на 2023 г. в Украйна.

Още по темата
Системите за противовъздушна отбрана на Украйна в региона около столицата Киев бяха задействани късно на 30 декември, предупреждавайки за атака на руски дронове, съобщи военната администрация на региона в Телеграм.

В североизточния град Харков също са регистрирани нови атаки с дронове, съобщи кметът Игор Терехов в Telegram.

"Бомбардирани са кафенета, жилищни сгради и офиси", каза той.

"В навечерието на Нова година руснаците искат да сплашат нашия град, но ние не се страхуваме - ние сме несломими и непобедими".

Размерът на щетите не е ясен и все още не се съобщава за жертви.

Най-малко 26 души бяха ранени в резултат на руски ракетни атаки по украинския град Харков, сред пострадалите има две деца и един британски журналист, посочва ДПА.

По-рано Ройтерс съобщи за ранен консултант по сигурността на германски журналисти.

"За всеки дрон "Шахед", за всяка руска ракета, ще има справедлива отговорност за терористичната държава. Едновременно политическа и много практична", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Украинските военновъздушни сили междувременно заявиха, че Русия отново е изстреляла дронове по Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase