Снимка: БГНЕС

Американските и украинските военни търсят нова стратегия за началото на следващата година, за да съживят армията на Киев и намаляващата подкрепа за страната във войната срещу Русия, твърдят американски и украински официални лица.

Това се налага, след като продължилата няколко месеца контраофанзива на Украйна не успя да постигне целта да си върне териториите, загубени от нахлуващата руска армия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон в понеделник за набързо организирани срещи с президента Байдън и Конгреса, за да обсъдят пътя напред.

"Не можем да позволим на Путин да победи", заяви Байдън миналата седмица, докато настояваше пред Конгреса за нов кръг от финансиране за Украйна. "Това е в нашия огромен национален интерес и в международния интерес на всички наши приятели. Всяко прекъсване на способността ни да снабдяваме Украйна очевидно засилва позициите на Путин".

Руската армия, след собствения си неуспешен поход към Киев през 2022 г., започна да обръща ситуацията и възстановява мощта си. Според американски служители Москва вече разполага с повече войници, боеприпаси и ракети и е увеличила предимството си в огневата мощ с флотилия от безпилотни летателни апарати, много от които доставени от Иран, пише "Ню Йорк Таймс", цитиран от Dir.bg.

Съединените щати засилват военните съвети, които предоставят на Украйна, като изпращат тризвезден генерал в Киев, който прекарва доста време на терен. Американски и украински военни казват, че се надяват да разработят подробностите на новата стратегия следващия месец по време на серия от военни игри, планирани да се проведат във Висбаден, Германия.

Американците настояват за консервативна стратегия, която да се съсредоточи върху удържането на територията, която Украйна има, окопаването и натрупването на запаси и сили през годината. Украинците искат да преминат в атака - на терен или с удари на далечни разстояния - с надеждата да привлекат вниманието на света.

Някои представители на американската армия искат Украйна да следва стратегията "задържай и изгради" - да се съсредоточи върху задържането на територията, която има, и изграждането на способността си да произвежда оръжия през 2024 г. Съединените щати смятат, че тази стратегия ще подобри самодостатъчността на Украйна и ще гарантира, че Киев е в състояние да отблъсне всяка нова руска офанзива.

Залогът е огромен. Според американски служители без нова стратегия и допълнително финансиране Украйна може да загуби войната.

Много украински лидери не осъзнават колко несигурно е по-нататъшното финансиране на войната от страна на САЩ, твърдят американски служители. Тези украински генерали и висши цивилни служители имат нереалистични очаквания за това какво ще предоставят Съединените щати, казват те. Те искат например милиони артилерийски снаряди от западни запаси, които не съществуват.

В същото време украинските официални лица проучват стратегии, които се основават на успешните им дълбоки удари по Крим миналата есен. Те търсят креативни начини да държат Русия извън равновесие с атаки срещу оръжейни заводи, оръжейни складове и влакови линии за пренасяне на боеприпаси, както и да постигнат символични победи. Един от украинските бивши високопоставени военни служители отказа да обсъжда предложенията, но заяви, че новият план се усъвършенства и е "много дързък".

Контраофанзивата през 2023 г. беше изградена около прекрояването на украинската армия по подобие на американската. Критиците твърдят, че това е подход, който Съединените щати са опитали във Виетнам, Ирак и Афганистан, до голяма степен неуспешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase