Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да е твърдо против преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, като твърди, че тази страна е засегна от корупция и представлява заплаха за европейското селско стопанство, предаде АФП.

"Известно е, че Украйна е една от най-корумпираните държави в света. Не можем да вземем решение да започнем процес на преговори за присъединяване", подчерта Орбан в интервю за френския седмичник "Поан", публикувано днес,  няколко дни преди Европейския съвет, на който трябва да се  разгледа темата.
Освен това Орбан предупреди французите за това "какво би означавало това присъединяване в икономически план за Франция". "Всяка година ще трябва да плащате повече от 3,5 милиарда евро допълнително в общия бюджет на Съюза", казва той.

И за да подчертае значението на селското стопанство на Украйна, той посочи: "Ако позволите на това селско стопанство да влезе в европейската селскостопанска система, то ще я унищожи на следващия ден".
Орбан, който вчера се срещна в Париж с френския президент Еманюел Макрон, обяснява също в интервюто, че позицията му не е гъвкава, защото "повече от две трети от унгарското обществено мнение е против започването на каквито и да било преговори".

Но "Украйна е в затруднение", признава той, защото "страда от руската инвазия" и е "легитимно целият Европейски съвет да изпраща добри сигнали", като например "стратегическо партньорство " с ЕС, а не преговори за членство.
"Когато успеем (...) да приближим Украйна към Европа, след няколко години, тогава ще видим", каза Орбан още преди срещата си с Еманюел Макрон вчера вечерта.

Виктор Орбан също така се спря и на обсъжданата в момента в ЕС реформа в областта на миграцията и предоставянето на убежище, предаде БТА. Тя "може би е по-добра от предишната, но не е решение", каза той. "Крайното решение е никой да не може да влиза на европейска територия, без да получи разрешение от орган, който съблюдава съответните процедури". "Аз съм единственият, който е построил ограда", похвали се унгарският премиер. "В Унгария няма мигранти и аз се гордея с това", добави той.

И допълни: "Ако смятате, че приемането на мигранти ще доведе до нещо приятно, до ново общество, до нещо морално по-високо от традиционното общество, направете го. Това е ваш избор. Но ние, унгарците, смятаме, че това е твърде рисковано."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase