Валерий Залужний. Снимка: архив, БГНЕС

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний потвърди, че негов съветник е загинал при трагични обстоятелства, предаде Укринформ, като се позова на негова публикация в приложението "Телеграм".

"Неописуема болка и тежка загуба за въоръжените сили на Украйна и лично за мен. Днес при трагични обстоятелства, пред семейството си и на рождения си ден, загина моят съветник и близък приятел майор Генадий Частяков", написа Залужний. По думите му в един от подаръците се е задействало неизвестно взривно устройство.

"От началото на пълномащабната инвазия Генадий беше за мен надежден приятел, който изцяло посвети живота си на въоръжените сили на Украйна и борбата срещу руската агресия. Причините и обстоятелствата ще бъдат установени по време на досъдебното разследване", добави Залужний.

Частяков има съпруга и четири деца.

Вестник "Украинска правда", позовавайки се на свои източници, съобщи, че съпругата на загиналия е казала, че граната се е взривила в ръцете на съпруга ѝ и че тя е била в чанта за подаръци, която той донесъл вкъщи.

Смъртта на Частяков най-вероятно е настъпила в резултат на злополука, съобщи източник от украинските правоохранителни органи. "Това е трагичен инцидент с вероятност 99,9%. За рождения му ден са му подарили бойни гранати и една от тях се е взривила поради невнимателно боравене с нея", каза източникът. Според източника разследването продължава, но засега няма основания да се говори нито за опит за убийство, нито за руска следа.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase