Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Лондон иска да изпрати военни инструктори в Украйна като допълнение към обучението на украински военнослужещи, провеждано от Великобритания и други западни страни, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за в. "Сънди телеграф", предаде Ройтерс.

Досега Обединеното кралство и неговите съюзници избягваха официално военно присъствие в Украйна, за да намалят риска от пряк конфликт с Русия.

През изминалата година Великобритания организира петседмични курсове за военна подготовка на около 20 000 украинци и възнамерява да обучи подобен брой военнослужещи и занапред.

Шапс заяви пред "Сънди телеграф“, че има възможност за обучение на украинска територия и че е обсъдил въпросната идея с военачалници от британската армия.

Министърът допълни, че се надява британските отбранителни компании като Би Ей И Системс (BAE Systems)  да продължат с плановете си за изграждане на оръжейни заводи в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски вчера заяви, че иска да развие отбранителната индустрия на страната си, като си партнира със западни компании, за да осигури повече оръжия за украинската контраофанзива срещу Русия, припомня Ройтерс.

Британският премиер Риши Сунак назначи Шапс за министър на отбраната на 1 септември, след като предшественикът му Бен Уолъс подаде оставка.
(БТА, Николай Велев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Бай Дрън

преди 7 месеца

Англия може да обучава украинците само как да се предават по-лесно. Това ще е по-добре за тях.

57

Км

преди 7 месеца

Те са решили да изпратят техни военни,,инструктори,,,но трябва да ги предупредят,че в Украйна има много трева и храсти,които пречат на контранаступа.

56

Холмс

преди 7 месеца

боя се, че "експертите" няма да искат доброволно

fallback