Снимка: БГНЕС

Не липсва отмъстителен ентусиазъм сред украинците, които зареждат резервоарите си за гориво в гаражите на Okko: всеки литър бензин или дизел на марката Pulls отива за закупуване на минохвъргачка, картечница или автоматичен гранатомет за войските на фронта.

Детето на военния благотворителен тръст "Върни се жив", кампанията за набиране на средства, наречена "Око за око", отразява общественото настроение за възмездие. Благодарение на нея вече са закупени 200 12,7-милиметрови картечници с голям калибър за украинските части. Те бяха предоставени на бойни части миналия месец.

По-ранни кампании за бензиностанции събраха милиони долари за закупуване на дронове и оръжия, а последната достигна 81% от целта си от 10,9 милиона долара. А целта е закупуването на 300 82-милиметрови минохвъргачки и 100 автоматични гранатомета.

И все пак човекът зад кампаниите, Тарас Чмут, бивш морски пехотинец и сега управител на "Върни се жив", няма време за почивка. Финансовите изисквания на интензивната, продължителна война са постоянни и умората от война нараства сред донорите у дома и в чужбина.

"Войната изисква много повече оръжия, отколкото ние или нашите партньори имаме в момента", каза той пред The ​​Times в офисите на тръста в Киев. "Така че работата ни трябва да бъде по-добра. Трябва да комуникираме с нови целеви аудитории, трябва да работим повече с бизнеса, трябва да се насочваме към международна аудитория."

"Върни се жив" е вездесъщ в Украйна. Приложения за мобилно банкиране, правителствени агенции и онлайн пазари постоянно го препоръчват на всеки, който желае да дари за въоръжените сили.

Смятан за прозрачен и иновативен, реагиращ на търсенето по-бързо и по-чисто от опетнените от корупция процеси на обществени поръчки на държавните органи на Украйна, той събра 179,3 милиона долара дарения през миналата година. Въпреки това, притисната от умората от войната и икономическия натиск, цифрата спадна до 59,8 милиона долара през първите осем месеца на тази година, подчертавайки дългосрочните предизвикателства при финансирането на усилията на Украйна да отблъсне руските нашественици. Чмут изчислява, че 80 процента от даренията идват от Украйна.

Основана през 2014 г., за да канализира дарения, дадени за оборудване и спасяване на живота на украински войници, биещи се с руските и проруските сили в Източна Украйна, "Върни се жив" бързо се превърна в емблематична за популярните военни усилия. Сега това е най-големият цивилен тръст, който купува военно оборудване. Миналата година получи лиценз за закупуване от чужди производители на оръжие.

С навлизането на войната в 20-ия си месец обаче нуждите от оръжие и оборудване стават по-сложни и скъпи. В началото на инвазията миналата година "Върни се жив" се фокусира върху закупуването на бронежилетки, каски, медицински комплекти, превозни средства, радиостанции и таблети. Сега купува дронове камикадзе и Bayraktar, противовъздушни системи и бронетранспортьори.

Списъкът за пазаруване на "Върни се жив" , изготвен с командирите, отразява променящото се лице на конфликта, както и разходите. През юли миналата година тръстът купи първия си комплекс Bayraktar TB2 от Турция. Пакетът от 16,5 милиона долара, най-скъпото му единично придобиване до момента, включваше три дрона, множество бойни глави и системи за контрол.

До есента, в сътрудничество с големия бизнес, благотворителната организация стартира първата си кампания "Око за око" в бензиностанции Okko и бързо събра достатъчно, за да закупи 25 разузнавателни дрона Shark за коригиране на артилерийския огън.

С промяната на използването на дронове обаче се промени и списъкът за пазаруване на благотворителната организация. Миналия месец, забелязвайки ключовата роля на дроновете-самоубийци, Чмут стартира кампания с украинската Monobank и платформата за финансиране United24, като събра 6,3 милиона долара за три дни, за да закупи 10 000 дрона-камикадзе.

Тези оръжия възвестиха нова ера в конфликта, унищожавайки евтино и ефективно скъпи руски бронирани превозни средства. "Дрон за 600 долара може да унищожи танк на стойност няколко милиона долара", каза Чмут. "Скъпите машини във война не са толкова ефективни, колкото бяха преди."

Оборудването за разчистване на мини и тежките инженерни превозни средства за изграждането на сложни отбранителни линии също са на първо място в списъците с желания на командирите на полето, които поддържат връзка с екипите на Чмут.

Въпреки че насочи повече от 50 милиона долара от средствата на "Върни се жив" в подготовката за лятната контраофанзива на Украйна, Чмут казва, че не вижда край на войната.

"Всичко показва, че това ще бъде дълъг конфликт", заключи той с нотка на раздразнение от пропуските на украинските държавни доставчици. "Никога няма да разбереш как протича битката, докато не започнеш да се биеш. Ако обобщите, Западът гледа нашата война като вид телевизия и както при един приличен сериал, никой не иска да свърши. Така че техниката, бронята и подкрепата, които получаваме, са достатъчни, за да не загубим. Но това е абсолютно недостатъчно, за да спечелим."    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase