Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

След среща с гостуващия президент на Украйна Володимир Зеленски американският президент Джо Байдън заяви пред репортери, че само Русия стои на пътя на мира, предаде Ройтерс.

Американският президент посочи, че няма алтернатива за продължаване на военната помощ на САЩ за Украйна, предаде ТАСС.

Журналистите помолиха Байдън да коментира перспективите за нови големи пакети от американска помощ за Киев по време на разговорите на делегацията с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом.

"Разчитам на разумната преценка на Конгреса на Съединените щати. Няма алтернатива на продължаването на помощта", заяви в отговор американският лидер.

Също така стана ясно, че САЩ ще разширят доставките на оборудване за противовъздушна отбрана за Украйна, включително системи "Хоук", заяви Байдън.

"Фокусирани сме и върху укрепването на способностите на Украйна  в областта на противовъздушна отбрана, за да бъде защитена критичната инфраструктура, която помага за осигуряването на топлина и светлина през най-тъмните и студени дни на годината", заяви американският лидер. "Това включва прехвърлянето на втора батарея за противовъздушна отбрана "Хоук" с постоянни доставки на "Хоук" и други системи всеки месец през зимата."

Белият дом обяви, че САЩ ще доставят "значителни“ средства за противовъздушна отбрана на Украйна, но без да й предоставят за момента ракетите ATACMS с голям обсег, за които Киев настоява, предаде Франс прес.

Американският президент Джо Байдън обаче "не е изключил тази възможност в бъдеще", заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Зеленски заяви тази седмица, че би било "разочарование“ за него да си замине без тези мощни тактически ракети.

Той също така изтъкна резултатите от контранастъплението, започнато от украинските въоръжени сили, което беше критикувано в печата от пожелали да останат анонимни американски военни.

"Украйна всъщност си връща позициите, прави го систематично, стъпка по стъпка“, каза Зеленски.

Съливан посочи, че благодарение по-специално на американската военна помощ, украинските сили са успели "да освободят повече територия за три месеца, отколкото руснаците бяха в състояние да превземат за осем месеца“.

Второто военно посещение във Вашингтон Зеленски се сблъска с далеч по-сложен политически пейзаж, отколкото когато пристигна през декември 2022 г.

Макар Белият дом да обяви, че ще му предостави "значителен капацитет за противовъздушна отбрана", нямаше споразумение за предоставяне на ракетите с далечен обсег, които Зеленски желае.

В Конгреса лидерите на Републиканската партия и Демократическата партия водят ожесточена битка за разходите, която може да доведе до спиране на работата на правителството на САЩ, като пакетът от помощи за Украйна в размер на 24 млрд. долара е изложен на риск.

Доминиращата в Републиканската партия твърда дясна фракция е все по-категорична, че кранчето на помощта трябва да бъде затворено, като до момента Конгресът вече е одобрил помощ в размер на 100 млрд. долара, включително 43 млрд. долара за въоръжение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

266

Редник Райън

преди 7 месеца

Кървавият сериал "Спасяването на Хънтър Байдън" продължава.

265

bye then

преди 8 месеца

Този памперс е готов да започне ядрена война само и само да прикрие корупционните скандали на наркоманизираното си свинче. А евроатлантическите наемници си мислят, че умират за демокрацията и свободата, а всъщност дават фира за едни дърт пeдофил.

264

Baiden

преди 8 месеца

Е толкова стар че вече не знае ни какво говори, ни къде се намира. Така че ще изкара още една годинка (ако Бог реши) на президентското място. А какво ще стане при новия президент може само да се гадае. Икономически нещата не се развиват в полза на Байден. Сега дизела в сащ се покачва неимоверно. А транспорта е на дизел - тоест цените на останалите стоки пак ще отидат нагоре. Така че който и да е президент на сащ, ще има трудности да сипе пари в украинската "черна дупка". Парите там изчезват.

fallback