Снимка БГНЕС

Отборът на Цървена Звезда е разследван заради спонсора изписан на екипите на футболистите при участието си в Шампионска лига.  Сръбският първенец загуби от носителя на трофея Манчестър Сити с 1:3.

Скандалите последваха в часовете след последния съдийски сигнал. Това, което от УЕФА сякаш бяха пропуснали, е, че от много години основен спонсор на Звезда е руският гигант "Газпром", а логото на компанията е ясно изписано на екипите, предава dir.bg. В продължение на няколко години именно "Газпром" бе най-големият спонсор на Шампионска лига, но след избухването на войната в Украйна УЕФА бе принудена да прекрати многомилионните договори.

Подобно нещо направиха и няколко европейски клуба, а например немският Шалке изпадна във второто ниво на футбола след спирането на финансовите потоци от "Газпром", който бе основен спонсор на клуба.

Цървена Звезда обаче се появи с логото на компанията, при това в дома на актуалният носител на трофея. И вълната от негативни реакции бе неизбежна. УЕФА може да принуждава отборите да играят без спонсор в европейските клубни турнири.

Подобен е казусът с родните тимове, които често махат логата на спонсори-букмейкъри, които нямат лиценз в дадената страна, в която отборът гостува. На този принцип УЕФА може да свали надписа "Газпром" от фланелката на Звезда с довод войната и санкциите към Русия, руските компании и руския спорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase