Снимка: Pixabay

Румъния заяви, че "категорично отрича" руски безпилотни самолети да са паднали на нейна територия. Тя отхвърля твърдението на Киев, че те са се взривили там през нощта по време на удар по украинския пристанищен град Измаил.

Министерството на отбраната заяви, че е наблюдавало "в реално време ситуацията, предизвикана от атаките на руските безпилотни самолети" и "категорично отрича... руски безпилотни самолети са паднали на националната територия на Румъния".

Ударите срещу Украйна бяха нанесени часове преди срещата на високо равнище в Русия между президента Владимир Путин и турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, който се надява да съживи сделката за зърно, от която Москва излезе през юли и която имаше за цел да защити износа на Украйна в Черно море, припомня БГНЕС.

"Седемнадесет безпилотни самолета бяха свалени от нашите сили за противовъздушна отбрана", написа областният управител Олег Кипер в Telegram, като добави, че няма цивилни жертви.

"Но, за съжаление, има и попадения", каза той. "В няколко населени места на Измаилски район са повредени складове и производствени сгради, селскостопанска техника и оборудване на промишлени предприятия."

Пристанището на река Дунав в Измаил, което граничи с Румъния, се превърна в основен маршрут за износ на украински продукти след оттеглянето на Русия от договорената от ООН сделка за износ на зърно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase