Снимка: БГНЕС

Беше тиха лятна утрин в Ромни, провинциален град в Северна Украйна. Когато Тетяна Прокопенко, местен директор, тръгна за работа миналата сряда, тя каза на съпруга си, че трябва да проведе някои срещи, за да се подготви за новия срок.

Малко след 10:00 часа местно време тя щеше да е мъртва, заедно със своя заместник, секретар и библиотекар.

Всички бяха убити от руски дрон камикадзе, който почти напълно разруши училището им.

"Тя беше запалена по това училище, това беше нейният живот. Тя беше там 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", казва през сълзи съпругът на Прокопенко, Валери.

Руските въздушни удари ще бъдат постоянна заплаха за украинските учители, деца и родители, тъй като новият учебен срок започва на 1 септември.

Според украинските власти повече от 360 учебни заведения са били напълно унищожени и повече от 3000 са повредени по време на войната с Русия.

Русия и Amnesty International обвиниха Украйна в създаването на военни бази в училищата, но Киев описва тези твърдения като "кампания за дезинформация и пропаганда".

"Кълна се, че там нямаше военни", казва Валери за училището в Ромни, където е убита жена му.

За да се сведе до минимум смъртоносната заплаха, много ученици ще учат дистанционно и зависи от местните власти да решат дали обучението ще се провежда в класната стая или от вкъщи.

Решението им зависи от ситуацията по сигурността във всеки регион и от това дали училищата там имат бомбоубежища.

Вторият по големина град в Украйна, Харков, е близо до руската граница и е често атакуван. Следователно обучението там ще се извършва почти изцяло дистанционно.

За да осигурят поне някаква форма на безопасно присъствено обучение, властите са построили 60 класни стаи в подземни метростанции, достатъчни да поберат повече от 1000 ученици.

Заместник-министърът на образованието Андрий Сташкив каза пред BBC, че около една шеста от украинските училища сега се очаква да работят дистанционно - но това е много по-малко от едно на всеки три миналата година.

Около 80 000 от техните ученици ще влизат от окупираните от Русия територии в Украйна.

"Това е огромно предизвикателство за нас и е опасно за тях, защото окупаторите заплашват тях и родителите им, ако разберат, че продължават да учат в украински училища. Това е много чувствителен въпрос за сигурността и училищата не казват кои са тези ученици, защото това може излагат живота и здравето си на риск", казва Сташкив пред BBC.

Училищната програма също се адаптира към военновременните условия, като изучаването на минна безопасност вече ще е задължително.

За да направи курса по-достъпен за по-малки деца, той включва Патрън, известното куче, което надушва мини, което също участва в анимационна поредица, обучаваща младите украинци за опасностите, породени от неексплодирали боеприпаси.

Изображенията на дружелюбния Джак Ръсел териер помагат за създаването на "атмосфера на психологическа и психическа безопасност", от която се нуждаят украинските деца, каза Леся Юрчишин, учител от Киев, пред подкаста на BBC Ukrainecast.

Друга особеност на учебната програма, която беше променена от войната с Русия, е отстраняването на много руски писатели миналата година от украинското министерство на образованието.

Смущенията, причинени от войната, имаха пагубен ефект върху качеството на образованието в Украйна.

Агенцията на ООН за децата Unicef казва, че украинските деца показват признаци на "широко разпространена загуба на знания".

"Вътре в Украйна атаките срещу училищата продължават с неотслабваща сила, оставяйки децата дълбоко измъчени и без безопасни места за учене. Това не само кара децата на Украйна да се борят да напредват в образованието си, но също така се борят да запазят това, което са научили, когато училищата им са били напълно функциониращи", казва Реджина де Доминичис, регионален директор на Уницеф за Европа и Централна Азия.

Мина известно време, откакто училищата функционират напълно в градове на първа линия като Запорожие, където дистанционното обучение е налице - с кратки прекъсвания - откакто COVID ограниченията бяха въведени през пролетта на 2020 г.

"Това не е нормално училище", казва Константин Самийло, ръководител на училище "Перспектива" в Запорожие. "Горките, горките деца, три години не са виждали правилно училище!"

Според него дистанционното обучение прави много по-трудно мотивирането на децата или проверката на знанията им.

Самийло описва как му е липсвала спокойната гледка на децата, които отиват на училище - нещо, което можете да видите само по-далеч от фронтовата линия.

"Разплаках се, когато посетих западната част на Украйна миналата година и видях деца да отиват на училище с малките си чанти. Ужасно е да си помислим, че децата ни нямат тази възможност", казва Самийло.

Но каквото и въздействие да има дистанционното обучение върху образованието в Украйна, учители, служители и родители са съгласни, че безопасността е на първо място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase