Снимка БГНЕС, архив

Володимир Зеленски разказа как вървят проверките във военно-медицинските комисии, които освобождават от военна служба в Украйна. Миналия месец президентът уволни всички началници на военни окръжия по подозрения за корупция, съобщи Би Би Си, цитирано от "Сега".

"Скоро ще приключи проверката на военно-медицинските комисии в цялата страна. Вече са налице няколко извода", заяви Зеленски.

"Проверява се значителен масив от заключения на въпросните комисии за инвалидност и непригодност за военна служба, взети след 24 февруари 2023 г. - когато започна войната. Днес беше представена и статистика. Има области, в които решенията за освобождаване от служба след 24 февруари, са скочили 10 пъти. Напълно ясно е що за решения са това. Това са корупционни решения", каза президентът. Разследващите са открили много необосновани решения на комисиите.

"Има конкретни доказателства. Подкупите варират от 3000 до 15 000 долара. Ще бъде потърсена отговорност. Отделно ще се потърси отговорност и на заминалите зад граница, благодарение на такива съмнителни решения. Става дума за хиляди хора", каза Зеленски.

Още по темата

Тоя заяви и че ще бъда решен въпросът за т.нар. ограничена годност за военна служба. "Почти всички командири повдигат този въпрос. Твърде дълго това понятие позволяваше да се манипулира комплектуването на военните подразделения. В частност бойните бригади. Всичко, което се отнася до пригодност и непригодност, трябва да бъде максимално ясно. Както и на човек да стане ясно как може да помогне на отбраната и военните подразделения да са наясно как могат да се комплектоват", каза Зеленски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase