Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия заяви днес, че е постигнала нов напредък в контраофанзивата си срещу руските военни части на югоизточния фронт, ден след освобождението на село, което беше стратегически опорен пункт на руската армия, предаде Ройтерс.

Армията на Украйна обяви, че нейният напредък е бил осъществен на юг от Урожайне, село в Донецка област. Вчера Киев съобщи, че то е завзето от украинските сили, които са опитват да използват момента като тласък за атака на юг - към окупираните територии в посока Азовско море.

Още по темата
"В южното направление на Урожайне те (украинските сили) отбелязаха успех", заяви в ефира на националната телевизия говорителят на украинските въоръжени сили Андрий Ковальов, без да дава подробности.

От 27 юли насам Урожайне е първото село, което Украйна си връща от руската армия. Този период от време е знак за трудностите, които украинската армия среща при напредването си през минираните руски отбранителни линии, като в същото време не получава достатъчна подкрепа от военновъздушните сили, отбелязва Ройтерс. Селото се намира на около 100 километра западно от управлявания от Русия град Донецк.

Ковальов информира още, че се водят ожесточени битки в североизточната Харковска област и около село на изток, недалеч от Бахмут - град, окупиран от руските сили през май след месеци на кръвопролития.

"Врагът предприе неуспешни настъпателни действия в района на Сенковка в Харковска област и Богдановка в Донецка област. Там се водят сериозни сражения", каза той.

"По Бахмутското направление въоръжените ни сили продължават с офанзивните действия на юг от Бахмут", добави говорителят на украинската армия.

Украински генерал обяви вчера, че Русия атакува по посока на Купянск, град в Харковска област, но Ковальов каза, че руските части са били отблъснати от украинските въоръжени сили, както е станало и с руските атаки на север от Бахмут и по посока на град Лиман.

Ройтерс отбелязва, че Русия контролира почти една пета част от територията на Украйна, в това число Кримския полуостров, по-голямата част от Луганска област и големи територии от Донецка, Запорожка и Херсонска области.

Киев казва, че неговото контранастъпление бележи по-бавен напредък от желаното поради обширните руски минни полета и солидно укрепените руски отбранителни линии.
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase