Снимка: БГНЕС

От "Спасителя на света" на Леонардо да Винчи до Мерилин на Анди Уорхол - това са произведения на изкуството, които всяка галерия с радост би изложила. Но вместо да бъдат акцентите на хитова изложба, те са само някои от 300-те произведения, за които се знае, че наскоро са били собственост на руски граждани, попаднали под западните санкции, които са въведени в база данни с възможност за търсене, създадена от Националната агенция за превенция на корупцията на Украйна (NACP).

"Порталът за война и санкции" на агенцията изброява картини и скулптури, за които се смята, че са били купени и продадени през последните години от руски свръхбогаташи, обвинени от Запада и Киев в подпомагане и подстрекаване на войната на Владимир Путин в Украйна.

Целта на инструмента, казва агенцията, е да "улесни добродетелните участници на пазара на изкуство да извършват санкционни проверки и да затрудни руските олигарси да продават такива активи".

Западните икономически санкции, наложени на стотици руски лица, са предназначени да ограничат способността на онези, които печелят от или подклаждат войната, да прехвърлят богатствата си по света.

Произведенията на изкуството могат да бъдат сравнително лесно продадени през националните граници, без да се уведомяват властите, като субективният характер на стойността позволява цените лесно да бъдат надути или намалени.

Твърди се, че пазарът на антики, изкуство и културни предмети е имал глобална стойност от 65,1 милиарда долара през 2021 г., според Financial Action Task Force, междуправителствен надзорен орган за пране, който публикува доклад през февруари, за да даде съвети относно най-добрите регулаторни практики.

NACP заяви, че руските олигарси все още могат твърде лесно да "крият и перат парите си чрез изкуство" въпреки санкциите, които са им наложени.

"Картини, скулптури, бижута – точно това се използва като вратичка за заобикаляне на санкциите", посочва агенцията. "Секцията "война и изкуство" ще допринесе за работата по предотвратяване на заобикалянето на санкциите, намирането на художествени активи на санкционирани руснаци с цел по-нататъшното им замразяване, конфискация и бъдещо прехвърляне в Украйна."

Сред колекционерите, посочени в портала, е бившият собственик на футболен клуб Челси Роман Абрамович, за когото се твърди, че е придобил редица добре известни произведения през годините, включително триптих на Франсис Бейкън от 1976 г., Жената от Венеция I на Алберто Джакомети и осем албума от поредицата 10-те персонажа на американския концептуален артист Иля Кабаков. Твърди се, че закупените произведения са на приблизителна стойност от 163,9 милиона долара.

Порталът разкрива, че "Спасителят на света" на Леонардо, датиращ от около 1500 г., е бил придобит от милиардера Дмитрий Риболовлев, въпреки че оттогава е продаден, докато Михаил Фридман, близък съюзник на Путин и съосновател на руската мултинационална Alfa Group, придоби почитта на Уорхол към Мерилин Монро през 2013 г.

Включването на известни произведения на толкова различни художници като Клод Моне, Деймиън Хърст и Огюст Роден подчертава изключителното богатство, натрупано от тези, за които се твърди, че подкрепят руското ръководство.

Порталът приканва да подадете заявления относно потенциалната собственост на засегнати от санкции руснаци на други ценни произведения на изкуството чрез онлайн формуляр, като агенцията признава, че "процесът на актуализиране на информацията е доста сложен, тъй като няма официални данни за преките собственици на предмети на изкуството, формално може да са техни роднини или собственикът да се смени няколко пъти за кратки периоди от време".

"В момента разделът съдържа информация за повече от 300 предмета на изкуството", каза агенцията. "Сред техните собственици са руският милиардер Вячеслав Кантор, моделът Дария Жукова, рапърът Тимур Юнусов (Тимати) и други лица, които са под санкции за пряка подкрепа на войната на Русия срещу Украйна."

Приблизителната стойност на идентифицираните произведения е 1,3 милиарда долара. В някои случаи произведенията на изкуството са били продадени на хора, които не са в списъка със санкции, но тяхната минала руска собственост е била включена в опит да се обезкуражи използването на такива активи за пране на богатства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase