Снимка: БГНЕС
fallback

Москва представи нови учебници по история, които включват раздели за руската инвазия в Украйна, очевидно написани за няколко месеца, преди децата да се върнат в училище.

Кремъл затегна контрола си върху историческия разказ в училищата при Владимир Путин – тенденция, която се ускори изключително много, откакто президентът започна пълномащабната война срещу Украйна през 2022 г.

Конфликтът все повече се представя на младите руснаци като част от историческата мисия на Москва.

Представяйки новата книга, предназначена за 11-ти клас на пресконференция в Москва, министърът на образованието Сергей Кравцов каза, че материалът е насочен към "предаване на целите на офанзивата в Украйна на учениците".

"Задачите за демилитаризация и денацификация, така че учениците да бъдат убедени, че това наистина е така", каза той, повтаряйки заявените цели на Путин, когато изпрати войски в Украйна миналия февруари.

Учебникът обхваща периода от 1945 г. до 21 век и Кравцов каза, че ще бъде "във всички училища на 1 септември". Той е написанан за "малко под пет месеца", каза Кравцов.

"След края на специалната военна операция в Украйна, след нашата победа, ние ще допълним този учебник".

Помощникът на президента Владимир Медински, който е известен с консервативния си възглед за историята и е критикуван от някои историци, похвали бързото производство.

За толкова кратко време у нас не е създаван учебник, каза той. "Авторите са го написали практически със собствената си ръка." Той допълни, че учебникът представя "гледната точка на държавата".

Учебникът включва раздели за руските войници, които "спасяват мира" през 2014 г., когато Москва анексира полуостров Крим от Украйна. Той също така осъжда западните санкции, описвайки ги като "по-лоши от Наполеон, който настъпи срещу Русия през 1812 г.".

Русия отприщи безпрецедентна репресия срещу несъгласието по време на офанзивата си в Украйна, която обхвана училищата.

През април руско момиче беше отнето от баща си, след като нарисува картина в подкрепа на Украйна в училище.

След началото на операцията в Украйна в руските училища беше въведен нов предмет – „Разговори за важното“, който има за цел да възпитава патриотизъм у децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Тошо

преди 8 месеца

И....кои са тия ....важни неща...!?Да печелиш с бой или с дипломация....!?Да не мислиш само за себе си, но и за светът, който чака от теб жито.....!?Да не убиваш и да не те убиват ...!?За всеки те са различни, факт !

68

Руснак

преди 8 месеца

Слава на Русия , Слава на Путин .....бог е с вас братушки!!!

67

Читател

преди 8 месеца

Да така е руската армия брани мира и е единствената пречка да не почне Армагедон така че това нищо дето е написало статията да си хвърля дипломата по журналистика и повече да не ни губи времето с жалки напани за пропагнда и манипулиране на мнението

fallback