Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войната в Украйна достигна критична точка. Оттук нататък тя може да реши бъдещето на страната и да повлияе на сигурността на Европа.

През 18-те месеца, откакто Русия нахлу в страната, украинците бяха предимно в отбранителна позиция, като не позволяваха на силите на Москва да завземат още територии.

Но това лято Украйна - с помощта на милиарди евро западно военно оборудване - премина в атака, опитвайки се да изгони руснаците от завзетите от тях земи в източната и южната част на страната.

Два месеца след началото на тази контраофанзива и с оглед на времето преди настъпването на зимата, постигат ли украинските войски реален напредък?

В сътрудничество с BBC Verify анализирахме видеозаписи от боевете и разговаряхме с експерти, за да се опитаме да отговорим на този въпрос.

Един поглед върху мащабна карта на Източна и Южна Украйна показва, че за двата месеца от началото на контраофанзивата не се е променило много.

Русия все още е окупирала почти една пета от Украйна, включително градовете Донецк в източната част и Мариупол, който превзе след месеци на обсада, а силите ѝ са добре окопани.

Всъщност не се е променило много през деветте месеца от ноември 2022 г., когато Украйна постигна последната си значителна победа, като си върна южния град Херсон и големи райони в североизточната част на страната.

Но не всичко са само лоши новини за Украйна.

Тя твърди, че нейните войски наскоро са си върнали село Старомайорске в Донецка област. Би Би Си разполага с проверено видео, което подкрепя това твърдение.

Около Бахмут, в източната част на страната, където се водят интензивни боеве, Украйна също си е върнала някои малки територии, които е загубила по-рано през лятото.

Освен това тя постигна малки успехи в Запорожка област на юг - ключов район, в който Украйна наистина трябва да постигне решителна промяна.

Пробив на украинските войски през обширната руска територия до Азовско море би нарушил маршрутите за снабдяване на Русия и би отрязал силите ѝ в анексирания от Русия Крим и по-нататък на запад.

Защо напредъкът на Украйна е толкова бавен?

Според независими анализи за два месеца украинските войски са напреднали най-много с около 16 км в два района по протежение на 160 км фронт в региона.

Напредъкът е налице, но той е по-бавен, отколкото Украйна и западните ѝ съюзници се надяваха.

Украинските сили нанасят удари на три фронта, като използват доставяно от Запада оборудване и обучения за войските си и проучват слабите места по цялата 1125-километрова фронтова линия.

Но руснаците предвидиха намеренията им и прекараха месеци в изграждането на най-обширните укрепления в най-новата история.

Марина Мирон, експерт по отбрана в Кралския колеж в Лондон казва, че Украйна е трябвало да намали амбициите си на юг, включително стремежа да си върне Крим.

"Не мисля, че това ще се случи в скоро време", казва тя.

Д-р Мирон смята, че най-доброто, на което могат да се надяват украинците е евентуално превземане на Токмак, който се намира на ключов маршрут в югоизточната част на страната - район, който действа като логистичен център за руските сили.

През юни Украйна изпрати бронирана колона на юг към Токмак и бързо се сблъска с проблеми.

Видеоклипове, споделени в социалните медии, които Би Би Си провери, за да сравни местоположението и видовете военни превозни средства, показват как новодоставените западни танкове "Леопард" и бойни машини "Брадли" попадат на минно поле и след това са атакувани от руската артилерия.

Изглежда, че руската армия се е справила с някои от грешките, допуснати през първите 12 месеца от инвазията, и се оказва изненадващо иновативна и ефективна в отбраната.

Руските отбранителни тактики

Напоследък руснаците използват много противотанкови мини.

Доставяните от Запада машини за разминиране обикновено могат да издържат на едно попадение на тези мини, но не и на две. Затова се съобщава, че руснаците ги поставят една върху друга, за да удвоят ефекта.

Руснаците също така са започнали да залагат капани в окопите.

Във видеоклип, потвърден от Би Би Си, който обаче е твърде графичен, за да бъде показан, се вижда как украинската пехота влиза в празни окопи южно от Запорожие, преди да бъдат взривени скрити експлозиви.

Руските военни се възползват и от въздушната си мощ - например използват своите бойни хеликоптери Ка-52 "Алигатор".

Тези хеликоптери могат да бъдат използвани за изстрелване на ракети по украински бронирани машини, които са били принудени да намалят скоростта или да спрат, след като са се натъкнали на минно поле.

А Украйна - струва си да се отбележи - няма въздушно превъзходство на бойното поле.

Какво следва за контраофанзивата на Украйна?

Докато Русия изграждаше своята отбрана, Украйна събираше дузина новосформирани бронирани бригади, много от които бяха обучени в Европа и снабдени с по-добро оборудване от руското.

Сега Украйна има възможност да изстрелва ракети, снаряди или снаряди дълбоко зад руските фронтови линии - да поразява складовете им за гориво, центровете за боеприпаси и центровете за управление и контрол, което може да отслаби руската отбрана отвътре.

Тази доставена от Великобритания ракета Storm Shadow например има обсег на действие над 240 км. и позволи на Украйна да изтласка някои от руските позиции по-далеч от фронтовата линия.

Украйна също така използва касетъчни бомби, доставяни от САЩ.

Много от тях не се взривяват при удара и остават дългосрочна опасност, но САЩ твърдят, че те се оказват ефективни срещу някои укрепени руски позиции.

Въпреки това Джан Лука Каповин, анализатор в Jane's Defence, казва, че касетъчните оръжия могат да помогнат, но няма да "променят правилата на играта".

Русия също разполага със собствени касетъчни оръжия и също ги е разположила, както съобщихме миналата година.

В крайна сметка времето не е на страната на Украйна.

До есента ще настъпи дъждовният сезон, който ще превърне неасфалтираните пътища в кал и ще направи по-нататъшния напредък труден, ако не и невъзможен.

През пролетта, когато той ще приключи, ще започне цикълът на президентските избори в САЩ.

Ако дотогава Украйна не успее да покаже решителни успехи на бойното поле, далеч не е сигурно, че подкрепата на САЩ и НАТО ще продължи да бъде на сегашните високи нива.

Часовникът за Киев тиктака. Междувременно, за съжаление, на Русия ще й бъде достатъчно просто да се задържи на територията, която незаконно е завзела./Франк Гарднър и Джейк Хортън, Би Би Си

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase