Снимка: архив, БГНЕС

Поддържането на украинските въоръжени сили и противопоставянето на Русия в започнатата от нея война струва на Украйна около 2 трилиона гривни (54 милиарда долара) годишно, заяви на среща на украинските посланици украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от агенция Укринформ.

Още по темата
"Всъщност подкрепата за въоръжените сили и войната струва на Украйна около 2 трилиона гривни. Това е повече от приходната част на бюджета в мирно време", каза Шмигал.

По думите му в мирно време приходната част на бюджета на Украйна е възлизала на 1,3 трилиона гривни (35 милиарда долара). В момента държавата оцелява благодарение на финансовата подкрепа на партньорите, както и на безвъзмездни средства и заеми.

"Загубихме около 30 процента от икономиката и предприятията си. Загубихме 3,5 милиона работни места. През първата година на войната загубихме 29,5 процента от нашия брутен вътрешен продукт (БВП). Предприятията се адаптираха и продължават да се адаптират. Тази година очакваме дори леко увеличение в сравнение с миналата година", уточни украинският премиер.

Той отбеляза, че е възможно също така да се увеличат златните и валутните резерви на Украйна до исторически максимум.

"В момента Националната банка разполага с 39 милиарда долара (във валутни резерви). Тази година намалихме нивото на инфлацията до 12,8 процента на годишна база. Вие разбирате каква е инфлацията във вашите страни, може да сравните", заяви Шмигал, обръщайки се към аудиторията.

По-рано украинският министър-председател заяви, че през първата половина на 2023 г. в държавния бюджет на Украйна са постъпили над 600 милиарда гривни (16 милиарда долара), като за армията са отделени 672 милиарда гривни (18,1 милиарда долара).
(БТА, Симеон Томов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase