Снимка БГНЕС

Северна Корея осъди решението на Съединените щати да доставят на Украйна касетъчни боеприпаси, като същевременно изрази подкрепа за военните усилия на Русия, предаде АФП.

Вашингтон обяви миналата седмица, че ще предостави забранените в мното страни боеприпаси на Украйна за контранастъплението срещу нахлуващите руски войски.

Още по темата
"САЩ направиха много опасен избор, като решиха да предложат такива смъртоносни оръжия на Украйна", каза външният министър на Северна Корея Чое Сон Хуи в изявление, разпространено от официалната Корейска централна информационна агенция.

Този ход "изважда отново наяве истинските цветове на САЩ като разрушител на мира по отношение на агресията и клането като тяхна национална политика и начин на съществуване", добави тя.

Чое отправи искане към Вашингтон да спре плановете си, но не коментира предполагаемото разполагане на касетъчни боеприпаси от Русия в Украйна.

Самата Северна Корея в момента произвежда касетъчни боеприпаси, заедно със страни, като Китай, Русия, Южна Корея и Съединените щати, според доклада на Cluster Munition Monitor, публикуван през 2022 г.

Освен това все страната още не е подписала Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява използването и складирането на подобни оръжия.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Русия отдавна се противопоставя на нарастващия натиск върху Северна Корея, която е под широкообхватни санкции на ООН и Запада заради нейните ядрени оръжия и ракетни програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase