Снимка БГНЕС

Ясно е, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна, заяви британският премиер Риши Сунак при откриването на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон.

„Русия иска да унищожи украинската икономика, но хората по улиците на Киев се изправят насреща“, каза Сунак.

„Смелостта на Украйна на бойното поле трябва да бъде съчетана с визията на частния сектор да помогне на страната да се възстанови", допълни британският премиер. Той обяви 3 милиарда долара подкрепа от страна на Великобритания през следващите три години.

Още по темата
Сунак също така обяви нова рамка за застраховане на военни рискове, насочена към това да се помогне на бизнеса да инвестира в Украйна.

Незабавно след Риши Сунак чрез видеовръзка се включи украинският президент Володимир Зеленски. Той благодари за подкрепата, която Великобритания оказва на страната му. „Ние защитаваме Украйна и по този начин защитаваме свободата. И когато изградим Украйна, ще изградим свобода. Страна, регион, континент, свят: Това е глобална задача.", отбеляза Зеленски и наблегна, че са нужни конкретни действия.

САЩ ще предоставят помощ от 1,3 милиарда долара (1,2 милиарда евро) за икономиката на Украйна, обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от световните агенции и БТА.

"Докато Русия продължава да унищожава, ще сме там, за да помогнем на Украйна да се възстанови: да възстанови тя живота на хората, да възстанови страната, да възстанови бъдещето си", заяви Блинкън на конференцията в Лондон, посветена на възстановяването на Украйна. Той подчерта, че целта е да се предостави на Украйна възможност "да процъфтява като сигурна, независима държава, изцяло интегрирана с Европа, свързана с пазарите по света".

"Ще инвестираме 520 милиона долара, за да помогнем на Украйна да промени енергийната си система", добави държавният секретар на САЩ. 657 милиона ще бъдат използвани за модернизиране на граничните пунктове, пристанищата, жп линии и друга жизненоважна инфраструктура. Около 100 милиона долара ще се използват за дигитализиране на украинските митници и други системи "за увеличаване на скоростта и намаляване на корупцията, а 35 милиона - за помощ за украинските предприятия чрез финансиране и застраховане.

Новата помощ е в допълнение към над 20 милиарда долара икономическа помощ и помощ за развитието на Украйна, които Вашингтон вече е предоставил, подчерта Блинкън. Той обаче отбеляза, че "само частният сектор може да мобилизира необходимото ниво на инвестиции, за да отговори на огромните нужди на страната".

Водещият американски дипломат също така подчерта, че Русия ще трябва да плати за щетите, причинени от нейната агресия в Украйна. "Русия е отговорна за разрушаването на Украйна. И Русия ще трябва в крайна сметка да понесе цената за възстановяването на Украйна", заяви Блинкън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase