Снимка: БГНЕС
fallback

Възстановяването на Украйна ще бъде "колосално предизвикателство", заяви германската външна министърка Аналена Бербок в изявление, публикувано днес, малко преди началото на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон, предаде ДПА.

"Само през 2022 г. Украйна е загубила 29 процента от брутния си вътрешен продукт, а инфлацията достига 27 процента", заяви министърката. Световната банка очаква възстановяването да струва повече от 400 милиарда долара през следващото десетилетие.

Oще по темата

В момента Германия предоставя "огромна нова хуманитарна помощ в помощ на семействата, които са най-засегнати от разрушенията, наводненията и разселването", каза Бербок.

В средносрочен план, каза тя, целта е да се подпомогне финансирането на възстановяването. В дългосрочен план процесът на присъединяване към ЕС ще положи основите на устойчива и просперираща украинска икономика.

"Подкрепата на Германия е твърда като скала - днес, утре и вдругиден. Защото за трайния мир не е достатъчно Украйна да спечели войната - ние искаме тя да стане част от европейския проект за мир и просперитет", каза тя.
Великобритания, която тази година е съорганизатор на конференцията заедно с Украйна, разчита в голяма степен на насърчаване на частните инвестиции в страната в допълнение към пряката помощ. По данни на британското правителство стотици международни компании вече са сигнализирали за намерението си да участват във възстановяването на Украйна. Сред тях са и много германски компании, които въпреки войната все още развиват дейност в Украйна, каза Бербок.

Британският министър-председател Риши Сунак ще представи днес голям пакет от мерки за Украйна, включващ допълнителни гаранции в размер на 3 милиарда долара за отпускане на заеми от Световната банка, предаде Ройтерс.
В началото на двудневната конференция за възстановяването на Украйна в Лондон Сунак ще представи пакета, който ще включва и 240 милиона британски лири (306 милиона долара) двустранна помощ и разширяване на британските международни инвестиции в Украйна.

Великобритания е един от основните поддръжници на Украйна, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари миналата година, и Сунак се надява, че конференцията ще затвърди позициите на Лондон, като същевременно ще насърчи частния сектор да направи повече за възстановяването.

"Заедно с нашите съюзници ние ще продължим да подкрепяме отбраната на Украйна и контранастъплението и ще бъдем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, докато тя продължава да печели тази война", ще каже Сунак на конференцията според откъси от речта му, публикувани от неговата канцелария. /БТА, Любомир Мартинов/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Холмс

преди 11 месеца

боя се, че тези пари са за урни и ковчези

73

Кравар Евроатлантик

преди 11 месеца

Самият вожд Путангутан излезе и офицално заяви, че украинските загуби били катастрофални и контраоперацията е разбита. А парад в Москва що нема?

72

Дежурен Санитар

преди 11 месеца

До Кравар Евроатлантик ще платят, ще платят репарации руснаците, само си легнете да ви свалим температурата...

fallback