Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини кмета на Киев Виталий Кличко и други градски лидери в небрежност след доклади на очевидци, че цивилни са загинали в столицата по-рано тази седмица, защото едно от бомбоубежищата не е било отворено навреме.

Трима бяха убити, включително деветгодишно дете и майка му, от падащи отломки от ракети в малките часове в четвъртък, докато чакали напразно. Кметът на града отговори в петък, че отговорността за трагедията пред убежището трябва да бъде споделена между всички.

"Задължение на местните власти, много специфично задължение, е да гарантират, че убежиката са налични и достъпни денонощно", каза Зеленски и добави: "Болезнено е да се види небрежността на това задължение. Болезнено е да гледаш жертви."

Ярослав, съпругът на третата загинала жена - Наталия, каза на украинската обществена телевизия, че вратата на убежището в североизточния район Деснянски на града, е останала затворена след прозвучаването на алармата. "Хората чукаха, чукаха много дълго време. Имаше жени, деца, но никой не отвори", каза той.

Дъщеря им, добави Ярослав, в резултат на това трябваше да стане свидетел на смъртта на майка си "със собствените си очи". Други местни жители подкрепиха твърденията му, като казаха, че отговорният пазач не е успял да отвори вратата в краткия период между задействането на алармата и падането на отломките на земята.

Зеленски не посочи директно Кличко, кмета на града или който и да е друг служител, но акцентът му върху местните власти даде да се разбере, че той смята, че отговорността за трагичния провал е в столичните власти.

Почти всяка вечер Киев е обект на руски ракетни атаки и атаки с дронове от края на април, като жителите му често се събуждат около 2 часа сутринта и са принудени да решават дали да се скрият у дома или да се втурнат към бомбоубежища. Всяка от последните шест нощи е имало въздушно нападение, въпреки че в петък няма убити или ранени.

Кличко обаче отвърна на удара в петък, публикувайки изявление, в което се оплака, че бюджетът за противовъздушните убежища в Киев е трябвало да изтече в края на юни и че служителите на градските райони са назначени директно от Зеленски, девет от 10 от които бяха членове на политическата партия на президента.

"Тук става дума за солидарна и справедлива отговорност", каза кметът. Кличко, който посети мястото на катастрофата в четвъртък, каза, че ще се проведат разследвания и полицията ще патрулира в града, за да гарантира, че приютите са отворени. Полицията също разследва обстоятелствата около смъртните случаи в четвъртък вечерта, съобщиха от вътрешното министерство.

Говорител на началника на военната администрация на града, назначеният от Зеленски генерал-полковник Сергей Попко, каза пред Kyiv Post в четвъртък, че някои хора може да са успели да стигнат до убежището, където тримата са загинали.

"Съпругът на починалата жена каза, че са се опитали да влязат в това убежище, но то е било затворено. Но според служителя на Държавната служба за извънредни ситуации, който е бил на място, след експлозията спасителите са започнали да изваждат хората от укритието. Тоест някои хора са успели да влязат там" каза говорителят.

Ярослав обаче каза, че хората чукат по вратите на клиниката, но не могат да събудят охраната. Хората се страхуваха, че бомбардировката, атака с крилати и балистични ракети, може да продължи цяла нощ и искаха безопасност, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase