Снимка БГНЕС

Православната църква на Украйна ще отбелязва Рождество Христово на 25 декември, а не на 7 януари заедно с Руската православна църква. Тя преминава към т.нар. новоюлиански църковен календар.

До 1 септември тя ще използва юлианския календар, след което ще се променят датите и за Покров Богородичен (1 октомври), празника на Св. Николай Чудотворец или Никулден (на 6 декември, а не на 6 януари) и Богоявление (6 януари). Промяната не засяга Великден и Петдесетница, защото всички православни църкви ги празнуват и в момента на един и същи ден, съобщава "Дневник".

Религиозните общности и манастирите имат право да приемат или отхвърлят решението с поне две трети от гласовете на членовете си. Окончателното одобрение се очаква да стане на поместен събор, който тази година трябва да бъде свикан на 27 юли.

Реакцията на вчерашното решение на събора на епископите в Киев от Кремъл е, че това е "вакханалия и безумие", както коментира говорителят Дмитрий Песков.

Понеже в Украйна има национални празници, съвпадащи с християнските, епископите са изпратили писмо до държавните институции с молба те да бъдат преместени на датите от новия църковен календар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase