Снимка: Getty Images

Две групи бойци, сражаващи се на страната на Украйна и поели отговорността за навлизане в последните дни в граничен руски район, днес похвалиха успеха на своята операция, която е показала, според тях, слабостта на руската отбрана, предаде Франс прес.

Пред журналисти в Северна Украйна, недалеч от руската граница, основателят на едната от тези групи - Денис Капустин от Корпуса на руските доброволци, увери, че фактът, че бойците са проникнали в Русия и после са се върнали в Украйна може да бъде смятан за успех.

Атаката, за която проукраинските бойци говорят, беше извършена в Белгородска област в понеделник. Тогава Москва съобщи за навлизане на група от, както тя каза, саботьори, дошли от Украйна. Това е най-сериозният инцидент от този тип, който бе придружен от украински обстрел по руски села, в който загина един човек, а 13 души бяха ранени, отбелязва Франс прес.

"Операцията е в ход. Тя включва няколко фази", увери Капустин, който е известна фигура сред футболните хулигани и в крайнодесните среди  в Русия и който преди войната отиде да живее в Украйна, където организира състезания по спортна борба и стана собственик на модна марка.

Според него този тип нахлуване принуждава руската армия да премества голям брой военни, като по този начин оголва други части на границата и фронта.

Още по темата
Говорителят на другата група, която пое отговорност за нахлуването - Легион за свободата на Русия - и който се представя с името Цезар нарече операцията невероятна, позирайки пред военна блиндирана машина, за който каза, че е трофей, взет от проукраинските бойци от руските сили.

Родом от Санкт Петербург в Русия Цезар бе идентифициран от руските разследващи медии като член на империалистки и националистически групи в руската крайна десница.

Бойците, които са били тридесетина, разказаха пред медиите, че са прекарали близо 24 часа на руска територия, преди да се върнат в Украйна в ранните часове на днешния ден.

Москва каза вчера, че е отблъснала тази атака с помощта на артилерия и авиация и че е елиминирала, както тя каза, над 70 украински терористи.

Бойците, които се определят като десни консерватори и традиционалисти, от своя страна увериха, че  при операцията е имало само двама ранени от тяхна страна. Някои от тях в миналото открито се представяха като неонацисти, отбелязва Франс прес.

Според Капустин реакцията на Москва на това нахлуване е показала, че военното и политическото  ръководство в Русия не са изобщо подготвени за подобни неща.

"Искам да им докажа, че човек може да се бори срещу тираните и че властта на Путин не е неограничена", казва той, уверявайки, че се бори срещу несправедливостта и мъченията.

Украйна отрече всякаква отговорност в тази атака. Но Капустин казва сега, че Киев е насърчил онези, които са я извършили, без обаче да им дава оръжия или оборудване.

Кадри, разпространени от руските власти, показаха превозните средства, използвани от бойците по време на нахлуването. В. "Ню Йорк таймс" идентифицира тези превозни средства като американски бронирани машини с подсилена защита срещу мини (MRAP).

Украйна получи над 500 такива машини от Вашингтон. Но Цезар казва, че е купил използваните машини при нахлуването от "военни магазини".

Русия обеща днес да даде изключително твърд отговор в случай на нови въоръжени навлизания на нейна територия./БТА, Габриела Големанска 

Коментари Напиши коментар

324

до веселяка

преди 1 седмица

а, после...

323

х

преди 1 седмица

Момчетата са си откровени фашаги, няма кво да ги плакнете с тия смешни статии. Баш на място са си в Украйна. Що ли са избягали там още преди войната? Некой журналист дали ще се сети да пита тия въпроси

322

CC General Zhelezniy

преди 1 седмица

в северна корея и в русия, дори да падат яко и да са най-бедните и смотани държави, като почне война само ще пишат как диктатора им с един шамар избивал 1000 войници, как побеждавали тонове врази без дори да допуснат и лека рана, и като спечелят някой град с по-малко население от жертвите дет са дали за него, вестниците ще пищят до небето колко са яки. Общо взето треа да си *** да верваш на тия вестници и то след 1000та разкрита лъжа от тях. А контраофанзивата ще е след седмици, споко