Снимка: архив, БГНЕС

Емисарят на папа Франциск за Украйна кардинал Матео Дзупи, който е ветеран в усилията на Католическата църква за посредничество при конфликти, определи днес войната като "пандемия" и каза, че всички християни са призвани да бъдат миротворци, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
В първите си публични коментари, откакто бе назначен за мирен пратеник за Украйна, кардинал Матео Дзупи призова към създаване на култура на мира в отговор на "дълбоката тревога, понякога неизразена, често нечувана, на народите, които се нуждаят от мир".

Ватиканът потвърди, че папа Франциск е възложил на кардинал Дзупи мисия "да помогне за намаляване на напрежението в конфликта в Украйна, с неизчерпаемата надежда на Светия отец, че това може да постави началото на пътищата към мир". Повече подробности не бяха оповестени, тъй като според Ватикана те все още се проучват.

Днес кардинал Дзупи припомни честите, емоционални изявления на Франциск за солидарност с "мъченическия" украински народ и изглежда даде отговор и на зачестилите критики към дипломатическата традиция на Ватикана за неутралитет и нежеланието на Светия отец да отправя публично призиви към Кремъл.

Кардинал Дзупи изказа предположение, че Франциск в никакъв случай не е неутрален в искането си за мир.

"Благодарни сме за неговото пророчество, толкова рядко срещано днес, когато, говорейки за мир, сякаш се избягва вземането на страна или не се признава отговорността", каза той.

Отбелязвайки, че всички християни са призвани да дадат своя принос за постигане на мир, кардинал Дзупи каза: "Войната е пандемия. Тя засяга всички нас".

"Църквата и християните вярват в мира, всички ние сме призвани да бъдем миротворци, още повече в ужасната буря на конфликтите", добави той.
(БТА, Светослав Танчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase