Снимка БГНЕС

Бивш командир на руската военна група "Вагнер", избягал от Норвегия, се явява днес в съд в Осло. Той ще отговаря по обвинение, че е бил замесен в бой в бар, оказал е съпротива при арест и е носил въздушен пистолет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

26-годишният Андрей Медведев е прекосил руско-норвежката граница през януари. Той е бил част от "Вагнер", сражавал се е и в района около Бахмут. Мъжът кандидатства за убежище в Норвегия.

На Медведев са повдигнати обвинения във връзка с няколко инцидента. На 22 февруари той се сбил с друг мъж пред бар в Осло и когато полицията пристигнала, оказал съпротива при задържането и ударил един полицай. При друг инцидент на 14 май Медведев е внесъл въздушен пистолет в бар.

Той ще пледира виновен по обвиненията за оръжието, заяви адвокатът му Бриюлф Риснес. Медведев щял да пледира невинен по други обвинения, допълни юристът, без да навлиза в подробности. Максималното наказание за провиненията на Медведев е до 3 г. затвор.

Ако бъде осъден, Медведев не рискува обезателно изгонване от страната. Имиграционните власти в Норвегия припомнят, че когато кандидат за убежище е осъден за престъпление, при което има проява на насилие, може да му бъде издадено временно разрешително за пребиваване в страната, вместо постоянно.

Норвежката полиция разследва освен това периода, който Медведев е прекарал в Украйна като част от "Вагнер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase