Снимка: БГНЕС

Решението дали да Южна Корея да предостави смъртоносна помощ на Украйна във войната ѝ с Русия ще зависи от Москва, съобщава агенция "Йонхап", позовавайки се на канцеларията на президента Юн Сук-йел.

Вчера южнокорейският лидер за първи път даде сигнал за възможна промяна в позицията на Сеул срещу въоръжаването на Украйна. Той не изключи страната му да се съгласи да достави оръжие на Украйна, ако има сериозна заплаха за нейното население или ако законите на войната бъдат грубо нарушени.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че предоставянето на военна помощ на Украйна би означавало Сеул да се намеси до известна степен в конфликта.

Още по темата
По негови думи Южна Корея е заела доста враждебна позиция спрямо Русия по отношение на ситуацията в Украйна и новината за евентуални доставки на оръжие е продължение на тази политика.

"Думите на президента бяха признак на здрав разум и принципен отговор", заяви високопоставен южнокорейски служител.

"Руските власти коментират нещо, което не се случва, но ние можем да мислим за това в обратна посока - че това, което правим в бъдеще, ще зависи от Русия", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase